İstanbulun fethinin 560ıncı yıl dönümü

İstanbulun fethinin 560ıncı yıl dönümü -Fatih Sultan Mehmetin hocası Akşemseddinin, İstanbulun fethinden kısa bir süre önce Çorumun İskilip ilçesinden İstanbula uğurlanması, temsili törenle canlandırıldı (Fotoğraf


ÇORUM (A.A) - Fatih Sultan Mehmetin hocası Akşemseddinin, İstanbulun fethinden kısa bir süre önce Çorumun İskilip ilçesinden İstanbula uğurlanması, temsili törenle canlandırıldı.
     İstanbulun fethinin 560ıncı yıl dönümü, İskilip Kaymakamlığı ve İskilip Belediyesi tarafından düzenlenen törenle kutlandı. İskilipteki Çorum Caddesinde düzenlenen törende, temsili Fatih Sultan Mehmet ve hocası Akşemseddin, Çorum Belediyesi mehteran takımı ve öğrenciler eşliğinde, vatandaşların alkışlarıyla ilçe meydanına kadar yürüdü.
     Mehter takımının gösteri sunduğu ve fetih marşlarını seslendirdiği törende, Fatih Sultan Mehmeti canlandıran Emre Bostancı (24) ile Akşemseddini canlandıran Kazım Açıkgöz (85) vatandaşları selamladı. Mehter takımının gösterisi sırasında Akşemseddini canlandıran Açıkgözün heyecanlandığı ve mehter takımının marşlarına eşlik ettiği gözlendi.
     Törende konuşan Kaymakam Mehmet Yılmaz, Akşemseddinin, İstanbulun fethinden kısa bir süre öncesine kadar İskilipin Evlik köyünde bulunduğunu ve burada muharebenin manevi altyapısını oluşturduğunu söyledi.
     Akşemseddinin, oğlunu ve torunlarını İskilipe emanet ederek İstanbula gittiğini anlatan Yılmaz, "Akşemseddin hazretleri, İstanbulun fethinin manevi mimarıdır. Temsili olarak ilk kez geçen yıl yaptığımız Akşemseddin hazretlerini İskilipten İstanbula uğurlama törenini bu yıl daha kapsamlı ve geniş bir törenle gerçekleştiriyoruz. Gelecek yıllarda da bu töreni tekrarlayacağız" dedi.
     Fatih Sultan Mehmeti canlandıran Bostancı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, böyle bir organizasyonda yer almaktan gurur duyduğunu belirterek, "Fatihi canlandırmaktan gurur duydum. İlk başta çok heyecanlandım ancak rolün ağırlığı heyecanımı bastırdı. Bindiğim at da biraz huysuzdu, alkış sesleri ürküttü" diye konuştu.
     Akşemseddini canlandıran Açıkgöz de organizasyonun çok güzel geçtiğini dile getirerek, "Aşka geldim, Allaha zikrettim. Allah, inşallah bizleri de onun makamına eriştirir" ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Gazi Nogay - İsmail Çimen
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber İstanbulun fethinin 560ıncı yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER