Ispartada elmalar dalında satılıyor

Ispartada elmalar dalında satılıyor -Elma üretiminde dünyada Çin ve ABDden sonra üçüncü sırada olan Türkiyede üretimin yüzde 22sini karşılayan Ispartada üretilen elmalar, dalından inmeden satılıyor -Gıda Tarım ve Hayvancılık İl


ISPARTA (A.A) - Durmuş Genç - Türkiyedeki üretimin yüzde 22sini karşılayan Ispartada üretilen elmalar, dalından inmeden satılıyor.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sıddık İpek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyenin elma üretiminde Çin ve ABDden sonra üçüncü sırada yer aldığını, Ispartanın da Türkiyedeki elma üretiminin yüzde 22sini karşıladığını belirtti.
     En fazla üretimin Eğirdir ve Gelendost ilçelerinde yapıldığını bildiren İpek, Ispartadaki elma bahçeleri 210 bin dekarı buluyor. 25 bin kişinin geçim kaynağını elma oluşturuyor, bu nedenle elma yöre halkımız açısından oldukça değerli. İlimizin elmasına oldukça rağbet gösteriliyor. Daha hasat edilmeden anlaşmalar yapılıyor dedi.
     Bu yıl fiyatların üreticiler açısından sevindirici olduğunu dile getiren İpek, elmanın geçen yıl Isparta ekonomisine 357 milyon lira girdi sağladığını, bu yıl ise daha fazla bir rakam beklediklerini vurguladı.
    
     -Rekolte artacak-
    
     Sıddık İpek, 2012 yılı elma hasadının başladığını, geçen yıla oranla bu sezon elma rekoltesinde artış beklediklerini kaydetti. 2011 yılında bin 314 ton elma ihraç edildiğini ifade eden İpek, elmaların genellikle Ortadoğu ülkelerine gönderildiğini söyledi. İpek, elmaların yaklaşık 180 bin tonunun ise meyve suyu olarak değerlendirildiğini anlattı.
     Soğuk hava depoları sayesinde elmanın 12 ay boyunca muhafaza edilebildiğini ve istenildiği zaman satışa sunulabildiğini dile getiren İpek, şunları söyledi:
     Soğuk hava deposu kapasitesi bakımından Türkiyede İstanbuldan sonra ikinci sıradayız. 93 soğuk hava depomuz var. İlimizde üretilen elmanın yüzde 60ını muhafaza edecek depoya sahibiz. Geçen yıl 93 soğuk hava depomuzda 363 bin ton elma muhafaza ettik. Bu nedenle üreticilerimiz elmayı sadece üretim aşamasında değil, 12 ay boyunca satabiliyorlar. Bu da elmanın değerini artırıyor.
     Ispartanın Türkiyenin meyve bahçesi olduğunu kaydeden İpek, elmanın yanı sıra kiraz, kayısı ve şeftali üretimlerinin de yapılabildiğini, bu meyvelerin de Isparta ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlandığını vurguladı.
    
     -Kara lekeye geçit vermedik-
    
     Sıddık İpek, tarım kenti Ispartada 25 erken uyarı sistemi bulunduğunu belirterek, bu sistemler sayesinde bölgelerde elde edilen bilgilerin merkezde toplandığını, bu bilgiler ışığında çiftçilerin ilaçlama, sulama, gübreleme gibi konularda uyarıldığını bildirdi.
     Özellikle elmanın en büyük düşmanı olarak nitelendirilen kara lekeye karşı bu yıl büyük başarı elde edildiğini vurgulayan İpek, Bizim tavsiyelerimize uyan çiftçiler bu yıl herhangi bir hastalık ya da zararlı ile karşılaşmadı. Bu yıl elmada kara leke hastalığı görülmedi dedi.
    
     -Eğirdirde elma hasadı başladı-
    
     Toplam 210 bin dekarlık alanda toplanan elmalardan iri olanları pazara sunulurken, küçük olanları meyve suyu fabrikalarına satılıyor. Ispartada yaklaşık 25 bin kişinin gelir kaynağı olan elma, bu yıl dalında satılıyor.
     Ispartada en çok elma üretimi yapılan ilçelerden Eğirdirde üreticiler, topladıkları elmaları sınıflara ayırdıktan sonra firmalara ve ilçede bulunan soğuk hava depolarına gönderiyor.
     Yaklaşık 30 dönüm bahçesinde elma üretimi yaptığını belirten Ömer Şengöl, bu yıl elmada kara leke hastalığının görülmediğini, kalite ve verimin yüksek olduğunu söyledi. Fiyatların geçen yılki fiyatlarla aynı oranda seyrettiğini belirten Şengöl, dev olarak belirtilen en büyük elmaların, 90 kuruş ile 1.20 lira arasında alıcı bulduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Ispartada elmalar dalında satılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER