İşitme engelliler dikiş öğrenip meslek sahibi

İşitme engelliler dikiş öğrenip meslek sahibi oluyor -Osmaniyede açılan ev tekstili kursuna katılan işitme engelliler, işaret dili tercümanı aracılığıyla dikiş nakış öğreniyor


OSMANİYE (A.A) - Osmaniyede açılan ev tekstili kursuna katılan işitme engelliler, işaret dili tercümanı aracılığıyla dikiş nakış öğreniyor.
     İş-Kur İl Müdürlüğünün desteğiyle Anadolu Engelliler Eğitim ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen kursta dikiş nakış öğrenen işitme engelli kursiyerler, nitelikli eleman haline gelip istihdam edilmek istiyor.
     Derneğin gönüllü üyesi ve Proje Koordinatörü Feride Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte tekstil sektörünün gelişmesi nedeniyle tekstil kursu açtıklarını, işitme engelli gençleri nitelikli eleman haline getirerek, bu sektörde istihdam etmek istediklerini belirtti.
     Kent merkezinde tekstil işlemeciliği yapılan birçok çeyiz evi bulunduğunu da ifade eden Demir, şunları kaydetti:
     İşitme engelli gençlerimize dikiş nakış öğreterek, onları tekstil fabrikalarında veya çeyiz evlerinde istihdam etmeyi planlıyoruz. Organize Sanayi Bölgesindeki firmalarla kursiyerlerimizin istihdamı için görüşmeler yapıyoruz. Osmaniyede yaklaşık 500 işitme engelli bulunuyor ve işitme engelliler için ilk kez kurs düzenleniyor. Bu kursların devamı da gelecek. Ahşap boyama ve Osmaniyenin yöresel kilimi olan Karatepe Kilimi dokuma kursu açmayı planlıyoruz.
     Demir, 50 kişi ve üstü işçi çalıştıran işletmelerde engelli çalıştırma zorunluluğu bulunduğunu, buna uymayan işletmelere para cezası uygulandığını hatırlattı.
     Engelli çalıştırmayan işverenlerden kesilen cezaların Ceza Paraları Fonunda toplandığını anlatan Demir, İş-Kur ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün işbirliğiyle Korumalı İşyerleri Projesi kapsamında proje teklifinde bulunduk. Projemizin masrafları ceza paraları fonundan karşılanıyor. Engelliler için kesilen cezalar yine engellilere dönüyor dedi.
     Dernek Başkanı Şehriban Özer de usta eğitici ve kursiyerler arasında işaret diliyle iletişim sağladığını anlattı.
     Özer, öğreticinin kursiyerlere yapmaları gerekenleri sözlü anlattığını, kendisinin de bunları işaret diline çevirdiğini belirtti.
     Kursa 10 işitme engellinin katıldığını bildiren Özer, 15 Aralık 2012de başlayan kursun 6 ay devam edeceğini söyledi.
     Kursiyerlerden Şenel Cepoymaz ise dernek başkanı Özer aracılığıyla, Evde oturmaktan sıkılıyordum. Bu kurs sayesinde para kazanıyorum, iş öğreniyorum. Daha önce dikiş bilmiyordum, burada öğrendim. Kurs bittikten sonra çalışmak istiyorum diye konuştu
    
     Muhabir: Tuğba Temir / Ümit Kahrıman
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber İşitme engelliler dikiş öğrenip meslek sahibi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER