İshalli Hastalıkların Kontrolü ve

İshalli Hastalıkların Kontrolü ve Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası -Niğde Halk Sağlığı İl Müdürü Değirmencioğlu: İshalle kaybedilen sıvı ve besinler kısa sürede yerine konmazsa ishal öldürücü bir hastalık olabilir


NİĞDE (A.A) - Niğde Halk Sağlığı İl Müdürü Ertan Değirmencioğlu, ishal şikayetleri olanların mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini belirterek, İshalle kaybedilen sıvı ve besinler kısa sürede yerine konmazsa ishal öldürücü bir hastalık olabilir dedi.
     Değirmencioğlu, İshalli Hastalıkların Kontrolü ve Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ishalli hastalıkların, 5 yaş altı çocuk ölümleri arasında ilk sırada yer aldığına dikkati çekti.
     İshalli hastalıklarda en önemli ölüm nedeninin dehidratasyon olduğunu ifade eden Değirmencioğlu, şunları kaydetti:
     İshalle kaybedilen sıvı ve besinler kısa sürede yerine konmazsa ishal öldürücü bir hastalık olabilir. İshalli hastalıkların önlenmesi, ishalde erken tanı ve tedavinin önemi, ağızdan sıvı tedavisinin uygulanması, temiz su kullanımı, hijyen kuralları, ishalli bebek ve çocuklara yaklaşımın, tüm anne babalar ve diğer aile bireyleri tarafından çok iyi bilinmesi gerekmektedir. İçerisinde herhangi bir mikrop veya bakteri bulunmadığına emin olduğunuz sağlıklı suları tüketin. Emin olmadığınız durumlarda ise suyu on dakika kaynatıp tekrardan oda sıcaklığına geldiğinde tüketmek bir nebzede olsa ishal olma riskini düşürecektir.
     İshalin, özellikle 6 ay ile 2 yaş arası çocuklarda daha sık görüldüğünü belirten Değirmencioğlu, bu yaşlarda ek besinlerle beslenmeye başlama ve dış ortamla temasın daha fazla olduğunu vurguladı.
     Sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin, ishale karşı özel bir koruma altında olduğuna ifade eden Değirmencioğlu, Anne sütü alan bebekler ishal olduklarında emzirme sıklığı artırılarak, emzirmeye devam edilmelidir. İshal başlar başlamaz her zamankinden daha fazla sıvı verilmelidir. İshali 2 günden uzun süre devam eden bebek ve çocuklar, çok sayıda sulu dışkı, yetersiz yeme ve içme, tekrarlayan kusma, ateş, dışkıda kan, aşırı susuzluk şikayetleri olan bebek ve çocuklar vakit kaybetmeden mutlaka bir sağlık kurumuna götürülmelidir şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Betül Abbak / Musa Özyürek / Hakan Can Şahin
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber İshalli Hastalıkların Kontrolü ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER