İş adamlarından barış ve istikrar talebi

İş adamlarından barış ve istikrar talebi -Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği Genel Başkanı Ucuz: -Ticaret, transit ticaret, turizm faaliyetleri adeta durdu. Bu durum artık sona ermeli. Suriyedeki ateş durmalı. Barış ve d


MERSİN (A.A) - Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Emin Ucuz, Suriye ve Iraktaki gerilimin Türk iş dünyasında endişe yarattığını belirterek, bölgede bir an önce barış ve istikrar ortamının sağlanması gerektiğini bildirdi.
     Merkezi Mersinde bulunan Türkiye genelinde ise İzmir ve Gaziantepte şubeleri olan TURABın genel başkanı Ucuz, yaptığı açıklamada, özellikle Suriyede insanlık dramına dönüşen olayların insani olarak kabul edilemeyecek seviyeye ulaştığını vurguladı.
     Olayların insani boyutunun bir diğer ayağının ise temel ihtiyaçların karşılanamaması ve ekonomik kayıplar olduğunu belirten Ucuz, şunları kaydetti:
     Suriyede halk ne yapacağını bilmez bir halde, canını kurtarma derdinde. Ülkeyi doyuran, giydiren, geliştiren iş adamları ise şaşkın vaziyette. Bölgenin en önemli ülkelerinden biri olan Suriyede yaşanan bu olaylar Türkiyeyi de olumsuz etkilemekte. Gerek siyasi gerekse ekonomik açıdan kayıpların artması endişe verici. Özellikle bölgemiz hem ekonomik hem de sosyal anlamda Suriyedeki olaylar nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşamakta. Ticaret, transit ticaret, turizm faaliyetleri adeta durdu. Bu durum artık sona ermeli. Suriyedeki ateş durmalı. Barış ve demokrasi ortamı oluşturulması sağlanmalı. Orta Doğuda barış ve istikrarın sağlanmasında Türkiyenin rolü büyüktür. Bu kapsamda Türk hükümetinin Suriyeye yönelik dikkatli ve hassas çalışmaları memnuniyet verici. Bu çabalar artarak sürmeli. Öte yandan Suriyedeki iç karışıklık bittiğinde bölge iş adamlarımızın avantajlı olacağı da unutulmamalı ve bağlar koparılmamalı.
     Ucuz, Suriyede yaşanan olaylar nedeniyle Iraka ilginin arttığına, ancak Iraktaki gerilimin de endişe verici olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     Irak bugün Almanyadan sonra en çok ihracat yaptığımız ikinci ülke konumundadır. Suriyede yaşanan gerilim nedeniyle transit ticaret de Iraka kaymıştır. Ancak Irakta merkezi hükümet ile yerel hükümet arasındaki gerilim iş dünyasını tedirgin etmekte. Bu duruma bir an önce son verilmeli ve istikrar sağlanmalı. Gelecek vaat eden Irakın bu durumu sonlandırması için bölgenin rol model ülkesi konumundaki Türkiyenin katkıları önemlidir.
     Türkiye Cumhuriyetinin 100üncü kuruluş yıl dönümünün kutlanacağı 2023te gerçekleştirilmesi hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için öncelikle komşularla ticaretin arttırılmasının büyük önem taşıdığına değinen Ucuz, Türkiye bu yolda son zamanlarda önemli mesafeler kat etmiştir. Verdiğimiz emeklerin karşılığını alacağımız bir süreçte yaşanan istikrarsızlıklar ve gerilimler moral bozucu, endişe vericidir. Bunların giderilmesi ile Türk iş dünyasının bölgedeki atağı büyüyerek devam edecektir ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber İş adamlarından barış ve istikrar talebi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER