İncir üreticilerine ethephon uyarısı

İncir üreticilerine ethephon uyarısı -UYMSİB Başkanı Çalı: Bursa siyah incirine olan bu talebin sürekliliğini koruyabilmesi için analizlerinde ethephon kalıntısına rastlanmaması büyük önem taşıyor


BURSA (A.A) - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, Bursa siyah incirine olan talebin sürekliliğini koruyabilmesi için analizlerinde ethephon kalıntısına rastlanmamasının büyük önem taşıdığını bildirdi.
     Çalı, yaptığı açıklamada, inciri hasat zamanından önce olgunlaştıran hormon katkılı ethephon ilacı kullanmanın, siyah incirde kaliteyi düşürdüğünü hatırlattı. Ethephon ilacının kullanıldığı meyvelerde sahte olgunluk yaparak meyve içini kararttığını vurgulayan Çalı, meyvenin kalitesini bozduğunu, raf ömrünü azalttığını ve birkaç yıl üst üste ethephon kullanılan ağaçların dallarında kurumaların yaşandığını ifade etti.
     İncir üretiminde kullanım izni olmayan ve 2010 yılına kadar kaçak olarak kullanımı yaygınlaşan ethephon hormonunun, 2010da Bursa Valiliği ile yapılan çalışmalar sonucunda kullanımının önüne geçildiğini bildiren Çalı, ilacın ihracatı da riske soktuğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
     Bursa siyah inciri, ihraç edildiği ülkelerde kalite ve lezzetini koruyarak pazarda kendine yer bulmuştur. Bursa siyah incirine olan bu talebin sürekliliğini koruyabilmesi için analizlerinde ethephon kalıntısına rastlanmaması büyük önem taşıyor. Bursa siyah inciri analizlerinde ethephon çıkması halinde, ihracat durma noktasına gelebilir.
     Taze incir ihracatının yüzde 95inden fazlasını Bursa siyah incirinin karşıladığını, Bursa dışından yapılacak taze incir ihracatında yaşanacak olası bir sıkıntının Bursayı da olumsuz etkileyeceğini belirten Çalı, taze incirin ihraç edildiği illerin, konuya hassasiyetle yaklaşması, Bursa siyah incirine ve tüm taze incir ihracatına sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.
    
     -Bursa siyah incirinin imajı bozulmasın-
    
     İhracatta yaşanan küçük bir sorunun, çok daha büyük zaman ve maddi kayıp olarak geri döndüğünü aktaran Çalı, Bozulan imajın düzeltilmesi de çok uzun zaman alıyor. Özellikle zeytin bahçelerinin yakınında olan incir ağaçlarına tarım ilacı bulaşmasının önlenmesi konusunda çok hassas davranılmalı. Kesim ve ihraç tarihlerine de uyulması gerekiyor. Bursanın en popüler tarımsal ürün çeşitlerinden ve önemli bir ihracat kalemi de olan Bursa siyah incirini üreticisi, ihracatçısı ile hep birlikte korumalıyız ifadelerini kullandı.
     Siyah incirin hasat süresinin 2 buçuk ay olduğu halde, ethephon kullanımında bu sürenin 1 buçuk aya kadar indiğini ifade eden Çalı, bu durumun üreticileri mağdur ettiğini bildirdi.
     Uludağ Üniversitesinin yaptığı çalışmalar sonucu, Bursa genelinde yaklaşık 40 köyde yetiştirilen Bursa siyah incirinde ilaç kullanmaya gerek olmadığı sonucu çıktığını, zararlılara karşı doğal dengeyi sağlayan faydalı böceklerin kullanılmasının, ürünün korunması açısından önemli olduğunu vurgulayan Çalı, ihracatta, kimyasal maddelerden temiz olarak tanıtılan Bursa siyah incirinin imajının bozulmaması için tüm paydaşların azami dikkat göstermeleri gerektiği uyarısında bulundu.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber İncir üreticilerine ethephon uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER