İmamlar ezanı makamına göre okuyacak

İmamlar ezanı makamına göre okuyacak -19 Mayıs ilçesinde, ezanı makamında okuyabilmek için düzenlenen Ezanı Güzel Okuma ve Musiki kursuna katılan imimlar sertifikalarını aldı


SAMSUN (A.A) - 19 Mayıs ilçesinde imamlar ezanı makamında okuyabilmek için düzenlenen Ezanı Güzel Okuma ve Musiki kursunu tamamlayarak sertifikalarını aldı.
     19 Mayıs ilçesi Müftülüğü ve Halk Eğitim Merkezince açılan kurslara katılan imamlara, verilen 240 saatlik kurs programı kapsamında musiki bilgisi yanında, makam bilgisi ve makamlara uygun ezan ile ilahiler öğretildi.
     Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Keman Sanatçısı Mehmet Dolgunyürek tarafından verilen eğitimlerde imamlar, öncelikli olarak ezanı okunuş makamlarına uygun olarak okumasını öğrendi.
     İlçede görev yapan 23 imam ve müezzinin eğitimlere katıldığını belirten Dolgunyürek AA muhabirine yaptığı açıklamada, din hizmetlerinde ses ve cami musikisinin çok önemli olduğunu söyledi.
     Ezanın ahenkli bir ses ve sada ile tecvid ile okunduğunda daha etkileyici olduğunu açıklayan Dolgunyürek, Cemaatimizin sevincine, mutluluğuna ve üzüntüsüne ortak olmak gerekmektedir. Mevlid, ilahi, kaside ve güzel ezan konusunda maharetli olmak gerekmektedir. Kursta öncelikle 5 vakit okunan ezanların makamlarına göre, doğru okunması, bayram tekbirlerinin ve salatı ümmiyenin makamlarına uygun icrası eğitimlerini veriyoruz. Türk Tasavvuf Musikisinden örnekler icra ediyoruz dedi.
     Ezanın okunuş makamlarının önemli olduğunu da açıklayan Dolgunyürek şunları kaydetti:
     Saban ezanı saba makamında, öğle ezanı rast makamında, ikindi ezanı hicaz makamında, akşam ezanı segah makamında, yatsı ezanı uşşak makamında okunmalıdır. İmam ve müezzinlerimize bu makamlarda ezan okumalarını öğretiyoruz. Güzel ahenkle okunan ezanlar insanlarımızı daha çok etkiliyor. Bunun için makam bilgisini önemsiyoruz. Detone olmadan okunan ezan, ilahi ve mevlitler daha çok beğeniliyor.
     19 Mayıs ilçe Müftüsü Hasan Görer ise, imamların daha güzel bir ses tonuyla ezan okumalarını amaçladıklarını, bu nedenle de Türk Tasavvuf Musikisi eğitimini önemsediklerini ifade etti.
     Kursu tamamlayan imamlara sertifikaları verildi
     Muhabir:Namık Azgın
     Yayıncı:Mehmet Kumcağız
<< Önceki Haber İmamlar ezanı makamına göre okuyacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER