İlmek ilmek rekoru dokuyacak

İlmek ilmek rekoru dokuyacak -Hatayda babasından öğrendiği mesleği sürdüren kilim ustası 45 günde 35 metre kilim dokuyarak Guinness Rekorlar Kitabına girmeyi hedefliyor -Kilim ustası Akar: Rekorla amacım bu mesleğe dikkati çe


HATAY (A.A) - Emin Sansar - Hatayda bir kilim ustası, unutulmaya yüz tutan mesleğine dikkati çekmek amacıyla 45 günde 35 metre kilim dokuyarak Guinness Rekorlar Kitabına girmeyi hedefliyor.
     Küçük yaşlardan itibaren kilim dokuyan 48 yaşındaki Abdullah Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğinin artık rağbet görmediğini ve unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.
     Mesleğin tarihin tozlu raflarına kaldırılmaması için mücadele verdiğini ifade eden Akar, bunun için gece gündüz çalışarak bir zamanların gözdesi olan aba ve kilim dokumacılığını yaşatmaya çalıştığını kaydetti.
     Kilim ve abanın tarihi bir kimliğinin bulunduğunu vurgulayan Akar, şöyle devam etti:
     Mesleğimin unutulmasına gönlüm razı gelmiyor. Bu mesleğin unutulmaması için bir rekor kırarak, yeniden gündeme gelmesi gerektiğine karar verdim. Bu alanla ilgili kırılan rekorları araştırdım. Uşakta 45 gün içerisinde yaklaşık 20 metre uzunlukta 60 metre eninde bir kilim dokunarak rekor kırılmış. Bunu geçmeyi hedefledim. Guinness Rekorlar Kitabına girmek için plan ve proje yaptım. Bu kapsamda 45 günde 35 metre uzunluğunda bir kilim dokuyacağım.
     Mesleğini yeni kişilere öğretmeye çalıştığını bildiren Akar, şunları kaydetti:
     El dokuma kilim ve aba sanatında Türkiyede usta sayısı yok denecek kadar azaldı. Her şey para değil, önemli olan sanatın ölmemesi. 45 gün içerisinde dokuyacağım 35 metreyi aşan kilimle Guinnesse gireceğime inanıyorum. Allahın izniyle ben bu rekoru kıracağım. Dokuyacağım kilimin enini de daha önceki rekordan fazla olması için yüzde 50 artıracağım. Uşakta dokunan kilimin kalınlığı yaklaşık 0,7-0,8 milimetre, benim yapacağım daha ince olacak. Rekorla amacım bu mesleğe dikkati çekerek,bunun yaşatılmasını sağlamak.
     Akar ayrıcaü, İngiltere ve Almanya gibi çeşitli ülkelerden Hataya gelen turistlerin yaptığı kilimlere yoğun ilgi gösterdiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber İlmek ilmek rekoru dokuyacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER