İlaçların yanlış kullanımı

İlaçların yanlış kullanımı -İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Karakök: -Hastalıkların tedavisinde vazgeçilmez yere sahip olan ilaçların, doğru kullanılmadıkları taktirde sağlık için önemli tehdit oluşturabileceği bilinmelidir


GAZİANTEP (A.A) - İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, hastalıkların tedavisinde vazgeçilmez olan ilaçların doğru kullanılmadıkları taktirde sağlık için önemli tehdit oluşturabileceğinin bilinmesi gerektiğini belirtti.
     Karakök, yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütünün, bir insanlık hakkı olarak sağlık ve sağlığa erişmede eşitlik ilkesinden hareketle, ilaca erişebilirliğin, uzun vadeli ilaç politikasının ayrılmaz bir parçası olarak görülmesi gerektiği sonucuna vardığını ancak dünyada yanlış, gereksiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımının çeşitli boyutlarda sorunlara neden olduğunu ifade etti.
     Sağlık alanında son yıllardaki gelişmeler sonucunda tedavi seçeneklerinin artması ve çeşitlenmesinin Türkiyede olduğu gibi birçok dünya ülkesinde sağlık giderleri için kaynak oluşturmada zorluk çekilmesine neden olduğunu aktaran Karakök, şöyle devam etti:
     Türkiyede de sağlığa ayrılan payın yaklaşık yarıya yakını ilaç harcamalarına gitmektedir. Son yarım yüzyıl içinde, eskiden tedavisi mümkün olmayan pek çok hastalığa etkili olan çok sayıda ilacın tıbbi kullanıma girmesi, yeni ilaçların sürekli olarak geliştirilmesi, hastalığın ve hastanın durumuna göre ilacın akılcı ve doğru seçiminin gerekliliğini ve önemini gündeme getirmiştir.
     Karakök, yanlış kullanılan ilaç gruplarının başında antibiyotiklerin geldiğini, Türkiyede antibiyotikler en çok kullanılan ilaç grubu iken dünyada 4. sırada yer aldığını belirtti. Her ateşi olan vatandaşın evinde olan antibiyotiği doktoruna sormadan kullanmaması gerektiğini vurgulayan Karakök, şunları kaydetti:
     Reçete her hastaya özel olarak hazırlanır. Bu yüzden aynı hastalığa yakalanmış olsanız bile doktora gitmeden başka insanların ilaçlarını kullanmamalı ve kendi ilaçlarınızı da kimseyle paylaşmamalısınız. İlaçlarınızı doktorunuzun veya eczacınızın anlattığı gibi kullanmalısınız. Eğer ilacınızın size iyi gelmediğini düşünüyorsanız doktorunuzla konuşmadan ilacınızı bırakmamalı veya değiştirmemelisiniz.
     Sonuç olarak hastalıkların tedavisinde vazgeçilmez yere sahip olan ilaçların doğru kullanılmadıkları taktirde sağlık için önemli tehdit oluşturabileceği bilinmelidir. Çağdaş sağlık hizmeti anlayışı, öncelikle sağlığı korumaya ve geliştirmeye yöneliktir. Bizlerin öncelikli görevi de vatandaşın sağlıklı bir ortamda yaşamasını sağlamak, ona sağlığını koruma bilinci vermekten geçmektedir.
    
     Muhabir: Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber İlaçların yanlış kullanımı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER