İl Müftüsü Atlı:

İl Müftüsü Atlı: Bölgemizde ve özellikle komşularımızda bugünlerde cereyan eden, hepimizi derinden üzen olumsuz olayların, dini açıdan bir gerekçesi yoktur


MUŞ (A.A) - Müftü Hasan Atlı, Bölgemizde ve özellikle komşularımızda bugünlerde cereyan eden, hepimizi derinden üzen olumsuz olayların, dini açıdan bir gerekçesi yoktur dedi.
     Atlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında Müslümanların birlik ve beraberliğe önem vermesi gerektiğini söyledi.
     Adaletle paylaşıldığı zaman herkesin dünya nimetlerinden istifade etmesinin mümkün olduğunu belirten Atlı, şöyle konuştu:
     Bölgemizde ve komşu ülkelerde hepimizi derinden üzen bu olayların vuku bulması elbette hepimizi derinden üzmektedir. Ülkemizde yaşanan olayların dini açıdan bir gerekçesi yoktur. Cenabı Allahtan Müslümanlar arasındaki bu fitnenin, bu kargaşanın bir an evvel bitmesini diliyoruz. Allahın hepimize doğuştan vermiş olduğu bir takım haklar var. Bunların başında hayat hakkı var. Dolayısıyla hiçbir kimse hiçbir insanın hayat hakkına tecavüz edemez, hiç bir sebep olmadan elinden alamaz. Bunun yanında Cenab-ı Allahın doğuştan vermiş olduğu insan hakları içerisinde ifade edilen din ve vicdan özgürlüğü, hürriyet hakkı gibi hakların hepsi Allahın insanlara doğuştan verdiği haklardır. Dolayısıyla nerede yaşarsa yaşasın bu hakları kullanmak, insanın en tabii hakkıdır.
     İslamın bir devlet sisteminde öngördüğü en temel özelliğinin adalet olduğunu belirten Atlı, eğer bir toplumda adalet hak ve hukuk gözetilmemişse, o devlete İslam adı da verilmiş olsa dahi onun bir anlamının olmayacağını kaydetti.
     Atlı, Televizyon ekranlarında gördüğümüz o manzaralar yüreklerimizi yakıyor. Televizyon ekranlarında gördüğümüz savaş manzaraları, bu mübarek ayda, bu Müslüman topluluğunda yaşanmaması gerekiyor. Dini açıdan bunun vebali çok büyüktür. Bu insanlara ramazan ayında bunu yaşatan kim olursa olsun, makamı ne olursa olsun Allahın huzurunda büyük bir vebaldedir dedi.
     Ramazan fitresini de değerlendiren Tatlı, Ramazan Bayramının orijinal adının İdul fitre olduğunu söyledi.
     Müslümanın verdiği fitrenin farz olduğunu belirten Atlı, şunları kaydetti:
     Ramazan ayının sonuna yani bayrama ulaşan bir Müslümanın fitre vermesi gerekir. Ramazan bayramının bir diğer adı da Fitre Bayramıdır. Zaman zaman toplumumuzda bilmeyen bazı vatandaşlarımız, Ramazan Bayramı veya Fitre Bayramı yerine şeker bayramı olarak ifade ediyor. Ancak dini açıdan bu doğru değil. Dinimizde şeker bayramı diye bir bayram yoktur.
     Bayram günlerinin barış ve sevinç günleri olduğunu belirten Müftü Atlı, dargınlığın dinen yasak olduğunu kaydetti.
     Atlı, şunları dile getirdi:
     Bir arada yaşayan aile ve toplum fertleri arasında anlaşmazlıklar, sürtüşme ve tartışmalar olabilir. Bu gayet normaldir. Ama bunları dargınlık safhasına vardırmamak gerekir. İntikam almak dinimizce haramdır. Kin, nefret, haset ve benzeri duygular yasaklanmıştır. Müslümanın, imana, sevgi ve saygıya yataklık etmesi gereken, ancak bu şekilde iyi ve doğruya giden yolu aydınlatabilecek kalbi, bu kötü ve çirkin duygularla doldurulursa, manevi fonksiyonunu icra edemez. Sahibine ışık tutamaz. Bunun içindir ki bağışlamak büyüklüğün ta kendisidir ve Allah katından çok makbuldür.
    
     Muhabir: Sabri Yıldırım
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber İl Müftüsü Atlı: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER