İnsan Hakları Derneği(İHD) Diyarbakır Şubesi, kamuoyunda 'İç Güvenlik Paketi' olarak bilinen yasa tasarısıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Dernek adına basın açıklamasını okuyan avukat Gamze Yalçın, güvenlik sorununun demokratik ve sivil bir anayasa ile çözüleceğini belirti. Tasarının bireysel hak ve özgürlükler bakımından büyük bir tehlike oluşturduğunu anlatan Yalçın, paketin kanunlaşması halinde hukuk devleti yerine polis devleti uygulamalarının hayata geçeceğini dile getirdi.
Dernek binasında düzenlenen toplantıya İHD yöneticileri katıldı. Tasarının birinci maddesinde bireylerin evinin, işyerinin, aracının hakim veya savcı kararı olmaksızın, her durumda kolluk birimleri tarafından keyfi olarak arama işlemlerinin yapılmasına imkan tanındığını belirten avukat Gamze Yalçın, "Polisin, müşteki, mağdur veya tanık ifadelerini, kişilerin ikamet ettiği yerde alması sağlanmaktadır. Müşteki, mağdur veya tanıkların ifadelerinin savcılık tarafından veya mahkemelerce alınması gerekirken, bu yetkiler gasp edilmek sureti ile kolluğa devredilmiş olacaktır. Tasarı ile iletişim araçlarının dinlenmesi, tümüyle güvenlik yetkililerinin emriyle 48 saate kadar, hakim kararı olmaksızın uygulanabilecektir. Bu durum keyfi dinlemelere yol açacak ve özel hayatın gizliliği ihlal edilmiş olacaktır." ifadelerini kullandı.
Düzenleme ile toplantı ve gösterilerde şiddet kullanmasa bile, yüzünü kısmen veya tamamen kapatanların en az 3 yıl ceza alacağını belirten Yalçın, düzenlemeyle demokratik bir hakkın kullanımı olan tüm gösteri ve yürüyüşlerin engellenmesinin amaçlandığını anlattı. Bu hükümlerin ifade hürriyeti açısından toplumsal muhalefeti sindirme amacı taşıdığını özellikle vurgulamak istediklerini ifade eden Yalçın, birçok alanda insan hakları ihlalleri yaşanabileceği tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Yalçın şöyle konuştu: "Biz insan hakları savunucuları olarak, polis devleti uygulamaları ile güvenlik sorununun çözülemeyeceğini ifade etmek istiyoruz. Güvenlik sorunu ancak ve ancak hukuk devleti ilkesinin üstünlüğüne dayalı demokratik ve sivil bir anayasa ile demokratikleşme yönünde atılacak adımlarla çözülebilir." CİHAN