İğne oyası araştırmacısı Japonun çabası sonuç

İğne oyası araştırmacısı Japonun çabası sonuç verdi -Türkiyedeki iğne oyalarını tanıtmak amacıyla 15 yıldan bu yana ülkesinde seminerler veren Japon İkumi Nonakanın uğraşı sonucunda talepler gelmeye başladı -Talepler üzerine Japon


ANTALYA (A.A) - Hüseyin Kanber - Türkiyede iğne oyalarını tanıtmak amacıyla 15 yıldan bu yana ülkesinde seminerler veren Japon İkumi Nonakanın uğraşı sonucunda talepler gelmeye başladı. Talepler üzerine Japon bir tur firması, Türkiyeye İğne oyası öğrenme ve Türk köy yaşamı temalı turlar düzenleyecek.
     Yaklaşık 20 yıl önce tatil amacıyla Türkiyeye gelen ve 15 yıldan bu yana da Antalyada yaşayan Japon İkumi Nonaka, iğne oyasını üzerine araştırma yapmaya başlamıştı. Daha sonra Tokyo başta olmak üzere ülkesinin çeşitli bölgelerinde iğne oyası üzerine konferanslar ve tanıtım seminerleri veren, Türkiyeye hiç gelmemiş Japon kadınlara iğne oyasını öğreten Nonakanın çabaları sonuç verdi.
     İkumi Nonaka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iğne oyaları hakkında son olarak Setagaya Belediyesi Kültür Merkezinde Akdenizin ve Türkiyenin İğne Oyaları konulu konferans verdiğini, ardından sergi düzenlediklerini söyledi.
     Beklenilenin üzerinde katılım olan sergiyi 21 günde 8 bin kişinin ziyaret ettiğini anlatan Nonaka, Ödemiş, Nallıhan, Bursa, Aydın ve İznik bölgelerine ait 150 eski iğne oya katılımcılar tarafından büyük bir hayranlıkla incelendi. Konferansın sonunda yüzlerce soruyla karşılaştım. Nasıl öğrenebileceklerini soranların yanı sıra, internetten iğne oyasını öğrenmeye başlayanlar olduğunu da gördüm dedi.
     Yıllardır sürdürdüğü iğne oyasının Japonyada tanıtılması çabasının sonuç vermeye başladığını anlatan Nonaka, Toplantılarda Türkiye haritası üzerinde hangi iğne oyasının hangi bölgeye özgü olduğunu gösterdim. Uygulanan teknikleri ve kadınların bu el sanatını yaparken yaşadıkları duyguları anlattım. Hangi oyanın ne anlama geldiğini ve ne amaçla yapıldığını belirttim. Büyük bir hayranlıkla beni dinleyen ve seminerleri takip eden kadınlar Japon el sanatlarına da yakın buldukları için bu işe gönül vermeye başladılar diye konuştu.
    
     -İğne oyası öğrenme turları başlıyor-
    
     Nonaka, 15 yıldan buyana zaman zaman Japonyaya giderek iğne oyası tanıtım seminerleri verdiğini, Japonyanın önemli gazete ve dergilerinde makaleler yazdığını anımsatarak, Tanıtım faaliyetleri sırasında Türkiyeye ve Türklere ilgi duymaya başlayan çok sayıda Japonun bu işi yerinde öğrenmek ve Türkiyeyi tanıma talepleri oldu. Bu talepleri değerlendiren bir Japon tur firması, ilkini 8-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirmeyi planladığı İğne oyası öğrenme temalı tur düzenleyecek. 15er kişilik gruplar halinde gerçekleştirilecek turlar, kişi başına 7 bin liraya mal olacak diye konuştu.
    
     -Türk yetkililerden destek istiyorum
    
     Bugüne kadar yaptığı çalışmaları tamamen kendi imkanlarıyla yürüttüğünü dile getiren Nonaka, şunları söyledi:
     Türk yetkililerden destek istiyorum. Japonya, Türkiye için önemli bir ülke. Bugüne kadar özellikle Türk el sanatlarıyla ilgili tanıtımı kişisel çabalarımla yaptım. Konferans ve seminerleri kendi imkanlarımla verdim. Bu aşamadan sonra Türkiyeye daha çok Japonun gelmesi isteniyorsa yetkililerin bana destek olmaları gerekiyor. Artık daha organize programlarla başta iğne oyası olmak üzere Türk kültürü tanıtılabilir. Japonlar deniz, kum ve güneş üçlemesinin dışında kültüre önem veriyorlar. Onlar için tarihi ve kültürel ağırlıklı programlar daha önemli.
    
     -İğne oyasından sonra Türk kültürünü tanıtım çalışmaları başlayacak-
    
     İğne oyası için düzenlediği seminerlerde Japonların Türk kültürüyle ilgili daha çok bilgi alma talepleri de olduğunu vurgulayan Nonaka, özellikle kilim, halı dokuma, nakış öğrenme, tarihi mekanların gezmek gibi talepler olduğunu ifade etti.
     Bu nedenle Köy turları adı altında kültür turları da düzenlenmesinin planlandığını bildiren Nonaka, Ancak bu konuda yolun başındayız. Antalyada Türk kültürünün tüm özelliklerinin yaşandığı bir bölgeyi seçerek burada Japonlar için bir çalışma yapılabilir dedi.
     Japon Eurasia ve Türk Erguvan firmalarının işbirliğiyle yapılacak organizasyonun Japonya temsilcisi Sakie Kaneko ise ilk etapta turların Ankarada Nallıhan, Denizli Buldan ve İzmir Ödemişe düzenleneceğini söyledi.
     Turda isteyen ziyaretçilerin iğne oyası yapan kadınlardan uygulamalı ders alacaklarını anlatan Kaneko, kalan zamanlarda ise Kapadokya, Konya, Pamukkale ve İstanbula günübirlik ziyaretler yapılacağını kaydetti.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber İğne oyası araştırmacısı Japonun çabası sonuç Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER