Iğdırın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 92. Yıl

Iğdırın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 92. Yıl Dönümü -Belediye Başkan vekili Malk: Gün çocuklarımızı bu coğrafyada el ele sevgi dolu bir ortamda, büyütmeye devam edeceğimiz gündür


IĞDIR (A.A) - Iğdırın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl dönümü coşkuyla kutlandı.
     Sabah saatlerinde Zübeyde Hanım Bulvarındaki Atatürk Anıtına çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan kutlama programı, daha sonra Iğdırın kurtuluşunda şehit olan Mehmet Çavuşun anıtına çelenk konulaması ve ardından okunan istiklal marşının ardından şehitliklere karanfil bırakıldı.
     Kutlama programı daha sonra Halk Eğitim Merkezinde devam etti. Kutlama programında günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Belediye Başkan vekili Hüseyin Malk, Iğdırın kendine özgü iklimi, zengin tarihi ve etkileyici doğasıyla yaklaştıkça büyüyen bir uygarlık havzası olduğunu belirterek, yalçın dağların sakladığı heybetli ovası ve bereket yuvası bir il olduğunu söyledi.
     Iğdırın haritalarda bakıldığında küçük görünen bir kent olduğunu, ancak yaklaştıkça büyüyen ve farklıların olduğunu anlatan Malk, ortak tarih, ortak coğrafya, ve ortak kültürel geçmişimizin katkılarıyla geldiğimiz bu günde Azerisiyle, Kürdüyle, Göçmeniyle, Terekemesiyle kardeşçe omuz omuza olmanın mutluluğunu yaşamaktayız dedi.
     Bu toprakların ortak bir emeğin ve mücadelenin emaneti olduğunu dile getiren Malk, şöyle konuştu:
     Yaşadığımız bu coğrafya barışın ve kardeşliğin kök saldığı, dayanışma ruhunun dirildiği ve destanların yazıldığı bir coğrafyadır. Yakalanması gereken hedef iç huzurumuzun devamı, ekonomik refahın yükseltilmesidir. Iğdırın tarihine baktığımız zaman çok eski ve önemli bir yerleşim merkezi olduğunu görmekteyiz. Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan ilimiz, bir çok savaşlara sahne olmuş ve işgallere uğramıştır. Atalarımız, Kurtuluş Savaşı sırasında ortaya koydukları destansı mücadele örneğiyle topraklarımızı savunmuş, tarihimize şanlı bir direniş sayfası ve destanlar eklemişlerdir.
     92 yıl önce bugün kurtulan sadece cennet vatanımızın müstesna köşelerinden biri olan Iğdır ve havalisi değildi. Toprak ile birlikte kurtulan Iğdırlının geçmişi, geleceği, kültürü, dini, namusu, kısacası öz milli benliği idi. Nitekim Şehit Mehmet Çavuş, Ekberzade, Emir Bey, Dünyamalı Bey, Hacı Kerem Şıktaş, Meşhedi Bilal Toksöz, Ekber Turan, Hacı Celil Bey, Mir Fethullah Bey, Hıdır Bey, Kerem Bey, Şamil Bey, Kelbayı Oruç Bey, Şir Mehmet Bey, Abbas Gulu Bey ve daha ismini sayamadığım onlarca kahraman insanı birleştirip ya istiklal, ya ölüm mücadelesine sokan da yine bu şuur olmuştur.
     76 milyonluk Türkiyeye kardeşlik çağrısında bulunan Malk, sözlerini şöyle tamamladı:
     Geliniz, Yunus Emreyi örnek alarak, toplum olarak sevelim, sayalım, saygı duyalım ve kardeş olalım. Geliniz, özgürlüğün, adaletin, dayanışmanın bayrağını şahikalara dikelim. Geliniz, Çanakkale ruhu ile sevgi, kardeşlik, hoşgörü ve insanlık destanları yazalım. Bu topraklarda bir çok zorluklardan geçildi. Artık mutlak demokrasinin hüküm sürdüğü bir ortamda yaşama ümidindeyiz. Gelenekleri yaşam biçimi ve dünden bugüne koruduğu kültürel değerleriyle halkların kardeşçe yaşadığı Iğdırımızın her geçen gün daha da zenginleştiğini görmekteyiz. Iğdır bu konuda örnek bir şehirdir. Dünden bugüne taşıdığımız barış ve demokrasi anlayışını yarınlarımıza güvenle bırakma günüdür. Gün çocuklarımızı bu coğrafyada el ele sevgi dolu bir ortamda büyütmeye devam edeceğimiz gündür.
     Kutlama programı öğrencilerin şiir okuması, yöresel halk oyunlarının sahnelenmesi ve çeşitli etkiniklerle son buldu.
     Kutlama Programına Iğdır Valisi Ahmet Pek, Emniyet Müdürü İbrahim Karadağ, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Hidayet Arı, Belediye Başkan Vekili Hüseyin Malk, kurum amirleri ve halk katıldı.
    
    Muhabir: Emrah Kocabey
     Yayıncı: Hasan Özkal
<< Önceki Haber Iğdırın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 92. Yıl Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER