Iğdırda yetişen bitki türleri

Iğdırda yetişen bitki türleri -Doç. Dr. Zeynalov: Iğdırın kendine özgü iklimi farklı türlerde bitki örtüsünün yetişmesine olanak sağlamakta


IĞDIR (A.A) - Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusif Zeynalov, Iğdırın kendine özgü iklimi farklı türlerde bitki örtüsünün yetişmesine olanak sağlamakta dedi.
     Doç. Dr. Zeynalov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Iğdırın kendine özgü ikliminin farklı türlerde bitki örtüsünün yetişmesine olanak sağladığını belirtti.
     Bulunduğu bölgenin ekolojik şartları yüzünden yalnızca belirli bölgede yaşayan bitkilere endemik bitki denildiğini ifade eden Zeynalov, Iğdır coğrafi konumu, farklı topografyası, iklim ve toprak yapısı, zengin bir jeolojik çeşitliliği olması sebebiyle endemik bitki açısından önemli bir floraya sahiptir dedi.
     Iğdırın bitki örtüsü zenginliği konusunda bilgi veren Zeynalov, Iğdır Ovasının bulunduğu Sürmeli Çukurunun farklı yükseltiler dolayısıyla mikroklima iklimine sahip olduğunu dile getirdi.
     Bu özelliğin değişik bitki örtülerinin bir arada yetişmesine olanak sağladığını ifade eden Zeynalov, şunları kaydetti:
     Iğdırda doğal koşullarda yetişen bu bitkiler süs bitkisi olarak kullanılıp kent ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilir. Bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde, yaptığımız çalışmalarda kentte yetişen 320 bitki türü tespit ettik gelecek yıllar da bitki sayısının bin 500ün üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Tespit edilen 320 bitkiden 78 tanesi endemik bitkidir. 78 endemik bitkiden 8 tanesi sadece Iğdıra özgüdür. Bulunan bu 8 endemik bitkiden biri bilim dünyasına ilk kez kazandırılan Ağrı Dağı Kazan Kurpu ismini verdiğimiz bitkidir. Ayrıca şehrimizde yetişen bu bitkiler ilaç sanayisine hammadde olacak bitkilerdir. Kentimiz bu potansiyelini iyi kullanması halinde ekonomik kazanç elde edebilir.
    
     Muhabir: Özkan Arslan / Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Iğdırda yetişen bitki türleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER