Heraklia Antik Kenti kazılarında sona yaklaşıldı

Heraklia Antik Kenti kazılarında sona yaklaşıldı -Tekirdağ Müze Müdürü Öztürk: -Sur ve kule kalıntıları yıl sonuna kadar ortaya çıkarılacak. Son olarak mozaiklerin üzeri özel örtüyle kaplanarak hava şartlarının mozaiklere zarar ver


TEKİRDAĞ (A.A) - Ergin Akgün - Marmaraereğlisi ilçesindeki Heraklia Antik Kenti, 6 yıldır sürdürülen kazıların ardından kültür turizmindeki yerini almaya hazırlanıyor.
     Tekirdağ Müze Müdürü Önder Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmaraereğlisinin tarihinin MÖ 602ye dayandığını, şehri Ege Denizindeki kolonilerin kurduğunu söyledi.
     Heraklia Antik Kentini Türkiyenin kültür turizmine kazandırmak için yoğun olarak çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Öztürk, MS 5. yüzyılda burada imar faaliyetlerinde bulunan 2. Theodosius, kenti biraz daha kuzeye doğru büyüttü. 7. ve 8. yüzyıllar ise Bulgar ve Avar saldırılarıyla geçen yüzyıllar oldu. Kazısını yaptığımız Bizans bazilikası 693teki Bulgar saldırıları sonucu yıkıldı, yıkıldıktan sonra mezarlık olarak kullanıldı diye konuştu.
     Öztürk, bölgede kazı çalışmasının 2006da başlatıldığını, kazı sonunda mozaikli zeminin bulunmasıyla kazının genişletilmesine karar verildiğini ifade etti.
     Kazısı yapılan bazilika planlı kilisede 500 metrekareden fazla mozaik bulunduğunu, tabanı mozaiklerle kaplı büyük bazilikanın etrafının açıldığını belirten Öztürk, kazı çalışmalarında sona yaklaşıldığını bildirdi.
     Mozaiklerde dinsel anlamlar içeren hayvan ve bitki motiflerinin yer aldığını ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:
     Mozaiklerin restorasyonu yapıldı. Bu yıl kuzeyindeki surlar açılmaya başlandı. Surlar ile bazilikanın ilişkisi ortaya çıkarılıyor. Açılan surlarda kazemat denilen sur içi mekanlar ortaya çıktı. Ayrıca surlarla birlikte sura ait büyük kule kalıntılarına ulaşıldı. Kazı çalışmalarında sona yaklaşıldı. Sur ve kule kalıntıları yıl sonuna kadar ortaya çıkarılacak. Son olarak mozaiklerin üzeri özel örtüyle kaplanarak hava şartlarının mozaiklere zarar vermemesi sağlanacak. Yıl sonuna kadar Herakliayı ören yeri olarak turizme kazandırmak istiyoruz.
    
     -İngiliz arkeologlar Herakliayı gezdi-
    
     İngiltereden tatil için geldikleri Türkiyede tarihi mekanları gezen arkeologlar Clive Westwood ve Antony Kirby, Heraklia Antik Kentinde incelemelerde bulundu.
     İngiltere Wolverhampton Archeology Group üyesi arkeologlar, İngilizce öğretmeni İlhan Güneş rehberliğinde Tekirdağın açık hava müzesi konumundaki Marmaraereğlisi ilçesini gezdi.
     Tekirdağda Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Heraklia Antik Kenti, tarihi amfi tiyatro kalıntısı ve Bizans kalıntılarını gezen arkeologlar, yetkililerden bilgi aldı.
     Antony Kirby, daha önce Sinopta yapılan antik kent kazılarına katıldığını belirterek, Tekirdağdaki Arkeoloji Müzesinden çok etkilendiğini ifade etti.
     Kirby, şunları söyledi:
     İngiltereden tatil için Tekirdağa geldik. Mesleğimiz gereği bulunduğumuz bölgenin tarihi özelliklerini incelemek istedik. Önce Çanakkalede Truvayı gezdik. Daha sonra Tekirdağda gezilerimize devam ettik. Özellikle Marmaraereğlisini bünyesinde barındırdığı eksi çağlara ait yapılarla çok etkileyici bulduk. MS 5. yüzyıla ait bazilikaları yerinde görmek çok heyecan verici. Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, dünyanın eşsiz müzelerinden biri.
    
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber Heraklia Antik Kenti kazılarında sona yaklaşıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER