Havuz temizliğinde bitkisel çözüm

Havuz temizliğinde bitkisel çözüm -Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkında barınan timsahların havuzu, su mercimeği ve su maruluyla temizleniyor -Doğal yöntemle sudaki oksijen seviyesinin arttığı, 20 ton su ve


KOCAELİ (A.A) - Yunus Emre Günaydın - Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkında barınan timsahların havuzu, su mercimeği ve su maruluyla temizleniyor.
     Su temizleyici, oksijeni arttırıcı ve çabuk yetişme özelliğiyle su mercimeği ve su marulu, hayvanat bahçesi yönetimi tarafından tasarruf aracı olarak kullanılıyor. Timsah havuzunda yetiştirilen bitkilerin sudaki oksijen seviyesini artırdığı, aylık 20 ton su ve elektrik tasarrufu sağladığı belirtildi.
     Hayvanat bahçesinde görevli başbakıcı Abdullah Ege, AA muhabirine timsahların bulunduğu havuzda üretimi yapılan bitkilerin suyu temizleme ve daha fazla oksijen üretme özelliği bulunduğunu söyledi.
     Ege, Avrupadaki bazı hayvanat bahçelerinde de aynı yöntemle su tasarrufu sağlandığını, kendilerinin de aynı uygulamayı başlattığını belirterek, su mercimeği ve su marullarını yememeleri nedeniyle üretime timsahların bulunduğu havuzda başladıklarına dikkati çekerek, Üretime geçmeden önce timsahların bulunduğu havuzdaki suyu ayda 3 defa değiştirirdik. Uygulamadan sonra ise yaklaşık 4 ay süresince havuzda bulunan suyu değiştirme ihtiyacı görmedik dedi.
     Ege, şunları söyledi:
     Bu uygulamayla aylık su tasarrufumuz 20 tona ulaştı. Uygulamadan önce havuz sularını ayda 3 kere değiştirmemize rağmen bu berraklığı sağlayamamıştık. Su mercimeği ve su marulu sayesinde hem havuzlar temiz kalıyor hem de elektrik ve su tasarrufunu artırıyoruz. Bu uygulamaya maymunların bulunduğu havuzla devam edeceğiz.
    
     -Bitkiler, ayda 240 metrekarelik alanı kaplıyor-
    
     Hayvanat bahçesinde görevli biyolog Serap Santur ise su mercimeğinin yapraklarındaki hücrelerin bölünerek yeni yapraklar ürettiğini kaydederek, her yaprağın en az 10-20 kez üretim yapabildiğini ve çok az miktardaki su mercimeğinin kısa sürede havuzun tüm yüzeyini kaplayabildiğini vurguladı.
     Santur, su mercimeğinin güneşle uzun süre temas etmediği sürece canlılığını koruyabildiğini belirterek, şöyle konuştu:
     Adaptasyonu hızlı olduğundan başka bir havuza alınımında üretimi durmuyor ve ayda yaklaşık 240 metrekarelik alanı kaplıyor. Su mercimeği suyun altını gölgelemesi ve temizlemesi nedeniyle hayvanlara sağladığı yararla birlikte su tasarrufu da yapıyor. Su mercimeği göletlerin yüzeyini kaplayarak alglerin büyümesini engelliyor ve sudaki azot miktarını azaltıp, ağır metalleri sudan çekiyor.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Havuz temizliğinde bitkisel çözüm Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER