Hatayda Kentsel Dönüşüm Paneli

Hatayda Kentsel Dönüşüm Paneli -Hatay Valisi Lekesiz İlimiz yapı stokunun yüzde 40ının yıkılıp daha sağlıklı güvenilir ve kentin mimarisine uygun bir şekilde yapılara dönüştürülmeli


HATAY (A.A) - Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, kentin yapı stokunun yüzde 40ının yıkılıp daha sağlıklı, güvenilir ve şehrin mimarisine uygun bir şekilde yapılara dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.
     Lekesiz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi işbirliğiyle Kültür Merkezinde düzenlenen Kentsel Dönüşüm Panelinin açılışında yaptığı konuşmada, sağlıklı, mutlu bir toplum için sunulan fırsatların iyi değerlendirilmesi söyledi.
     Kentsel dönüşümün Hatay için çok önemli olduğunu ifade eden Lekesiz, Cumhuriyet döneminde Türkiye nüfusunun yüzde 20si kentlerde, yüzde 80i ise kırsal kesimlerde yaşamaktaydı. 1950 yılından sonra kent merkezine göçler arttı, bu durumda beraberinde çarpık yapılaşmayı getirdi. Bununla birlikte kentlerin mimarisi bozuldu diye konuştu.
     Lekesiz, Hataydaki yapı stokunun yüzde 40ının yıkılıp daha sağlıklı, güvenilir ve şehrin mimarisine uygun bir şekilde yapılara dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti.
     Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Melik Kara da, kentsel dönüşümde asıl hedefin olası bir afette can kaybını en aza indirmek olduğunu söyledi.
     İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Selim Harbiyeli ise ilk kentsel dönüşüm uygulamasının dünyada 1944 yılında İngilterede yapıldığını, Türkiyede ise 1932li yıllarda gerçekleştirdiğini belirtti.
     Türkiyedeki kentsel dönüşüm sürecinin dünyadaki uygulama sürecine ayak uyduramadığı savunan Harbiyeli, Türkiyede 1998 yılından önce yapılmış binaların neredeyse tamamının yeni yönetmenlik ve uygulama esaslarına göre olası depreme karşı zayıf ve riskli konumda olduğunu kaydetti.
     Panele, Antakya Belediye Başkan Yardımcısı Faik Selçuk Kızılkaya ile çok sayıda davetli katıldı.
    
     Muhabir: Halit Demir
     Yayıncı: İsmihan Özgüven
<< Önceki Haber Hatayda Kentsel Dönüşüm Paneli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER