HASİAD 3. Ekonomi Paneli

HASİAD 3. Ekonomi Paneli -TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Onatça: Suriyedeki gelişmelerin yarattığı krizden doğrudan etkilenen firmaların vergi borçları ve sigorta primleri ödemelerinin ertelenmesini, bir yıl ödemesiz ve uzun


HATAY (A.A) - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, Suriyedeki gelişmelerin yarattığı krizden doğrudan etkilenen firmaların vergi borçları ve sigorta primleri ödemelerinin ertelenmesini, bir yıl ödemesiz ve uzun vadeye yayılmış düşük faizli kredi olanağının sağlanmasını talep ediyoruz dedi.
     Onatça, Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği (HASİAD) tarafından Antakya Anemon Otelde düzenlenen HASİAD 3. Ekonomi Panelinin açılışında yaptığı konuşmada, Suriyedeki olayları hatırlatarak, Hatayın normal yaşantısını sürdürdüğünü ancak yine de ekonomisinin gelişmelerden olumsuz etkilendiğini anlatmak için geldiklerini kaydetti.
     Ülke olarak zor ve hassas bir dönemden geçildiğini ifade eden Onatça, yakın coğrafyada yaşanan sıcak olayların ülkeyi de etkilediğini, en uzun sınırı olan Suriye ile hassas bir döneme girildiğini söyledi.
     Hatayın bu durumdan derinden etkilendiğini, can ve mal emniyeti bakımından kırsal kesimdeki birkaç münferit olay dışında çok şükür bir sorun yaşanmadığını vurgulayan Onatça, Bu konuda hükümetimize ve devletimize olan güvencemiz tamdır. Ama güney sınırının kapanması Hatayı ekonomik olarak vurdu. Birçok iş insanı karayoluyla nakliyat yapamadığı için ihracat taahhütlerini yerine getiremez hale geldi. Suriyede yatırım yapanlar birden bire ortada kaldı. Bunun zincirleme olumsuz sonuçları olabilir ve etkisini de bölge dışına taşabilir bunu buradan tüm Türkiyeye duyurmak istiyoruz diye konuştu.
     Mevcut durumun sınır komşumuzla aramızdaki iplerin iyice gerilmesine yol açtığını ifade eden Onatça, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Öyle ki meclisimiz tezkere kararı almak zorunda kaldı. Bir yandan Suriyede çatışmalar tırmanırken bir yandan da Türkiye uluslararası arenada sesini duyurmak için diplomatik çalışmalarını da sürdürüyor. Ancak özellikle uluslararası arenada Suriye krizinde ön saflarda yer alan Türkiyenin Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve ABDden yeterince destek görmediği de anlaşılmaktadır. Yaşanan olaylardan tüm halk gibi bizler de derin üzüntü ve endişe duyduk. Savaş değil, bölgesinde barış isteyen, Atatürkün Yurtta sulh cihanda sulh ilkesini benimsemiş bir ulusuz ve hükümetin önceliğinin de bu olduğu, sorunun çözümü içinde uluslararası camiayla birlikte hareket etmeyi önemsediği, diplomatik çözüm yolları arayışını sürdürdüğünü biliyoruz.
     Bir süredir devam eden gerginliklerin bölge ekonomisine ciddi bir şekilde darbe vurduğunu belirten Onatça, Suriye ile önemli bir ticari ortaklığın bulunduğunu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2000li yıllardan itibaren ciddi bir artış gösterdiğini kaydetti.
     Suriye ile gerçekleştirilen ihracatta en önemli rolü sınır illerinin oynadığını vurgulayan Onatça, Gaziantep, Hatay Kilis, Mardin, Osmaniye, Mersin, Şanlıurfa gibi illerindeki ihracatın yaşanan gelişmelerden derinden etkilendiğini söyledi.
     Suriyeyi çıkış noktası olarak kullanarak Ortadoğu ülkelerine ticaret yapan sanayici, nakliyeci ve ihracatçıların ticari ilişkilerinin durma noktasına geldiğini belirten Onatça, Suriyeden transit geçişin olanaksız hale geldiğini söyledi.
     Onatça, Olayların yarattığı krizden doğrudan etkilenen firmaların vergi borçları ve sigorta primleri ödemelerinin ertelenmesini, bir yıl ödemesiz ve uzun vadeye yayılmış düşük faizli kredi olanağının sağlanmasını talep ediyoruz. Ayrıca, Suriyede alacakları bulunan firmaların alacaklarına karşılık faizsiz kredi olanağının sağlanması, bölge turizminin yeniden canlandırılması için bölge illerinin tanıtılması ve muhalif silahlı grupların özellikle Hatayı ve Türkiyeyi bir üst gibi gösteren söylemlerine, tutumlarına müsaade edilmemesini talep ediyoruz dedi.
     En büyük temennilerinin bölgede barış, kardeşlik ve huzurun egemen olması olduğunu vurgulayan Onatça, sadece bölge olarak değil, ülke olarak da huzura ihtiyaç olduğunu kaydetti.
     Terörün doğu ve güneydoğu bölgelerindeki sorunların demokratik çözümüne engel olduğunu ifade eden Onatça, demokratik çözümün en önemli anahtarının yeni anayasa olduğunu düşündüklerini sözlerine ekledi.
    
     - Diğer konuşmalar -
    
     TÜSİAD Başkan Yardımcısı Muharrem Yılmaz da Suriyede ve bölgede yaşananların özellikle sınır illerine ekonomik ve sosyal anlamda etkisinin ülkenin diğer bölgeleriyle mukayese edilemez bir noktada olduğunu belirtti.
     HASİAD Başkanı Gülay Gül ise Hatayın Suriyeyle hem ekonomik hem de sosyolojik alanda benzerlikleri bulunduğunu, bu nedenle de Suriyede yaşanan olayların Hataya etkisinin çok önemli olduğunu söyledi.
     Hatayda esnafın, tüccarın, ihracatçının ve taşımacılık sektörünün çok zor günler geçirdiğini savunan Gül, Hatayda iflaslar başlamış durumda, turizmin hareketleri neredeyse durdu. Turizmin etkilediği birçok iş kolu da bu durgunluktan etkilenmiş durumda dedi.
     Açılış konuşmalarının ardından Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güderin moderatörlüğünde Suriye Krizinin Sınır İlleri ve Türkiye Ekonomisine Etkisi ve Çözüm Önerileri paneli yapıldı.
    
     Muhabir: İsmihan Özgüven / Anıl Bağrık
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber HASİAD 3. Ekonomi Paneli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER