Harşit Çayındaki kirliliğe çözüm arayışları

Harşit Çayındaki kirliliğe çözüm arayışları -Gümüşhane Köylere Hizmet Götürme Birliğince uygulamaya konulan Köyler Pırıl Pırıl, Çöpsüz, Harşit Çayı Temiz Akacak Projesi ile Harşit Çayındaki kirliliğin önüne geçilmeye çalışıla


GÜMÜŞHANE (A.A) - İbrahim Özdemir - Gümüşhane Köylere Hizmet Götürme Birliğince uygulamaya konulan Köyler Pırıl Pırıl, Çöpsüz, Harşit Çayı Temiz Akacak Projesi ile özellikle evsel atıklar sonucu Harşit Çayında oluşan kirliliğin önüne geçilmeye çalışılacak.
     Gümüşhane Vali Yardımcısı ve Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanı Cahit Karatepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez ilçeye bağlı köylerde katı atıkların bertarafı ile ilgili ciddi bir çalışma başlattıklarını belirtti.
     Bu konuda planlar yaptıklarını, bazı aksamalar olsa da yıl sonuna kadar bu aksaklıkları da gidererek önümüzdeki yıldan itibaren köylerde çöp sorunu kalmayacağını ifade eden Karatepe, projeyi üç koldan hayata geçirmek için çalıştıklarını belirtti.
     Önceliğin çöp konteynerleri ve işçi temini olduğunu dile getiren Karatepe şunları söyledi:
     İşçi teminini İŞKURun Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında sağladık ancak işçi bulmada zorlandık. Hatta bazı köylerimizde yalvararak, muhtarlarımızı iki, üç defa arayarak bir arkadaş bulalım, bu köyün çöpünü temizlesin diyerek elemanları temin ettik. Bazı köylerimizde ise tersine oldu. Çalışmak isteyen arkadaş sayısı alacağımız işçi sayısından fazla çıktı. Öyle köyümüz oldu ki 8-10 kişi başvurdu. 93 köyümüzden 75inde projeyi faaliyete geçirebildik. İş için öncelikle istekli arkadaşları seçtik. Yaptığımız denetimlerde çalışma noktasında aksaklık gösterenleri belirledik. Tutanak tutarak, çöp toplamadığı, gerekli hassasiyeti göstermediği için 20 kadar arkadaşımızın işine son verdik. Şu anda projemiz 56 köyde devam ediyor.
     Projenin ikinci aşamasının ise çöp konteynerlerinin temini olduğunu kaydeden Karatepe, şöyle devam etti:
     Toplanan çöplerin konulması için konteynerlere ihtiyacımız vardı. Konteynerleri Gümüşhaneli hemşehrimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSTAÇ AŞ Genel Müdürü Osman Akgülün katkılarıyla temin ettik. Şu anda elimizde her köye üçer tane koyacak şekilde konteynerimiz var. Üçüncü aşama olarak da çöp arabasına gerek duyuldu. Araç kiralamak suretiyle bu sorunu çözdük ancak çöp arabası alma süreci devam ediyor. Bu hususta da Koza Altın İşletmeleri yetkilileri ile görüştük. Kendileri bu hizmete sıcak baktıklarını belirttiler. Kendilerinden aracı alıp bize vermelerini bekliyoruz.
     Uygulamaya konulan proje ile her yıl özellikle bahar aylarında Harşit Çayında görülen kirliliğin yüzde 60 azalacağını savunan Karatepe, şunları kaydetti:
     Merkez ilçe köylerimiz Harşit Havzası içerisinde bulunuyor. Bu nedenle köylerde görevlendirdiğimiz işçilerimiz sadece köy sokaklarını değil, bu güne kadar köyün kıyısında köşesinde, dere yataklarına atılmış, birikmiş çöpleri topluyorlar. Çöplerdeki katı atıklar yakılıyor, kalanı da kiralanan araçlarla alınıyor. Kenarda köşede kalan çöplerin alınması da Harşit Çayının kirlenmesini önleyecek. Bu yıl belki biraz amatörce çalışmamız oldu ama gelecek yıldan itibaren daha profesyonel ve daha sistematik bir çalışma ile hem köylerimiz pırıl pırıl olacak hem de ilimizin göz bebeği olan Harşit Çayının kirlenmesinin önüne geçmiş olacağız.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Harşit Çayındaki kirliliğe çözüm arayışları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER