Hamsi sürüleri yunusları kurtardı

Hamsi sürüleri yunusları kurtardı -Sinopta hamsi sürülerinin kıyıya yakın alanlardan geçmesi, hamsiyle beslenen yunusların açık denizdeki ağlara yakalanmasını engelledi -Geçen sezon 150 civarında yunusun ağlara takıldığı kentt


SİNOP (A.A) - Halit Gümüş - Sinopta hamsi sürülerinin kıyıya yakın alanlardan geçmesi, hamsiyle beslenen yunusların açık denizdeki ağlara yakalanmasını engelledi.
     Sinopta bu yıl hamsi sürülerinin kıyılarda bulunması ve kalkan avı yasağı ile endüstriyel balıkçılık yasağının aynı döneme rastlaması sonucu, yunus ölümlerinde azalma yaşandı. Geçen yıl 150 civarında yunusun ağlara takıldığı kentte bu yıl yunus ölümleri 10u geçmedi.
     Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl kalkan avı yasağının 15 gün geri alınarak 15 Nisanda başlayan trol ve gırgır yasağı ile çakıştığını söyledi.
     Yasakların aynı döneme denk gelmesiyle ağlara takılarak ölen yunus vakasında azalma görüldüğüne dikkati çeken Erdem, "Yunuslar bu yıl yoğun olarak kıyıda bulunan hamsi ve istavritlerle beslenmek için kıyıya yakın dolaştıklarından ağlara takılmadı" dedi.
     Türün korunması için yunusların kalkan ağlarına yakalanmasının istenmeyen bir durum olduğunu vurgulayan Erdem, şunları kaydetti:
     "Bu durumda hem ağlar hem de yunuslar zarar görür. Dünyanın pek çok yerinde bu şekilde ağlarla istem dışı yunus yakalanması olayı görülür. ABDde her yıl ağlara takılan yunus sayısı 500 bini bulmaktadır. Karadenizde bu sayının 5-6 bin civarında olduğu tahmin edilmekte. Yakalanan yunusların büyük bölümü halk arasında mutur adıyla anılan türdür. Diğer yunus türleri afalina ve tırtak ise yakalanma miktarı düşük türlerdir."
    
     -Bu yıl sahilden toplanan ölü yunus 10u geçmedi-
    
     Sinop Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekip sorumlusu Cemil Yılmaz ise bu yıl yunus ölümlerinde büyük ölçüde azalma olduğunu, kıyıya vuran ölü yunus sayısıyla bunu tespit ettiklerini belirtti.
     Geçen yıl gelen ihbarlarla sahil kesimlerinden 150 civarında ölü yunus topladıklarını anlatan Yılmaz, bu sezon Sinop sahili boyunca topladıkları ölü yunus sayısının 10 olduğunu kaydetti.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Hamsi sürüleri yunusları kurtardı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER