Hamallıktan dünyaya ihracat yapar duruma geldi

Hamallıktan dünyaya ihracat yapar duruma geldi -Babasını 4 yaşında kaybettikten sonra maddi imkansızlıklar nedeniyle eğitim hayatına devam edemeyen, 9 yaşında tornacılık ve hamallıkla iş hayatına atılan Mehmet Ali Gülaçtı, bugün yılda


ANTALYA (A.A) - Murat Yolcu - Antalyada babasını 4 yaşında kaybettikten sonra eğitim hayatına devam edemeyen, 9 yaşında tornacılık ve hamallıkla iş hayatına atılan Mehmet Ali Gülaçtı, kurduğu mermer kesim fabrikasıyla 15 ülkeye ihracat yapıyor.
     Antalyada yaşayan Mehmet Ali Gülaçtı, 4 yaşındayken babasını kaybetti. Maddi imkansızlıklar nedeniyle eğitim hayatına devam edemeyen Gülaçtı, 9 yaşına geldiğinde aile bütçesine katkı sağlamak için eski Sobacılar Çarşındaki bir tornacı dükkanına çırak olarak girdi.
     Gündüzleri tornacı dükkanında, geceleri ise hamallık yaparak bir yandan aile bütçesine katkı yapan bir yandan da para biriktiren Gülaçtı, aynı yıl vatani görevini yapmak için askere gitti. Askerden döndükten sonra tornacı dükkanında kalfa olarak çalışmaya devam eden Gülaçtı, daha sonra biriktirdiği parayla kendi dükkanını açmaya karar verdi.
     İlk olarak tornacılıkta kullanılan avadanlık denilen takımları alan Gülaçtı, işinin patronu olabilmek için gerekli olan torna makinesini de almasıyla 1981de eski sanayi sitesindeki ilk dükkanını kurdu.
     2001 yılına kadar tornacılık yapan ve yanında 15 kişi çalıştıran Gülaçtı, 2001 ekonomik krizinde işlerin yavaşlaması ile çalıştırdığı işçilerin bir kısmını çıkarmak zorunda kaldı.
     Bu dönemde Ar-Ge çalışmaları yapan ve bir arkadaşının desteğiyle mermer kesim makinesi üretimi yapmaya karar veren Gülaçtı, 2002de ilkokul mezunu olmasına rağmen kendisinin dizayn ettiği mermer kesim makinelerinin üretildiği fabrikayı Akdeniz Sanayi Sitesinde hayata geçirdi.
     Fabrikasını 2008de Organize Sanayi Bölgesine taşıyan Gülaçtı, 2 bin metrekarelik alanda ürettiği mermer kesim makinelerini İngiltere ve İtalya başta olmak üzere Ortadoğu, Afrika ve Asyadaki 15 ülkeye ihraç ediyor.
     Yılda ortalama 80 mermer kesim makinesi üreten Gülaçtı, yaptığı ihracattan yıllık ortalama 1,5 milyon dolar gelir elde ediyor.
    
     -Başarı için insanların biraz sabır göstermesi gerekiyor-
    
     Gülaçtı, AA muhabirine, öksüz ve maddi açıdan eksiklik çekerek büyümenin zorluğunu anlattı. Babasının hayatını kaybetmesinin ardında ailesine katkı sağlamak için başladığı tornacılığın hayatını değiştirdiğini ifade eden Gülaçtı, Öğretmenlik imtihanını kazanmayınca En güzel sektör sanayi dedik. Allah razı olsun tornacıya soktular bizi. Tornacılık, dünyada eşi benzeri olmayan, dünyanın en geçerli mesleğidir. Bu meslek kadar kaliteli ve zevkli bir meslek yoktur dedi.
     İlkokul mezunu olmasına rağmen sürekli kendisini geliştirmek için çaba sarfettiğini anlatan Gülaçtı, Başarı için insanların biraz sabır göstermesi gerekiyor. Ben ilkokul mezunu olmama rağmen yılların verdiği birikimle mermer kesim makinelerini dizayn ettim. Dizayn ettiğim makineler mühendis olan oğullarım tarafından projelendiriliyor ve üretiliyor diye konuştu.
     Başarı için çok çalışmak ve dürüst çalışmak, işini layıkıyla yapmak gerektiğini ifade eden Gülaçtı, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bu üç şeyi yapan insan hayatta her zaman başarılı olur. Ben de öyle yaptım. Çalıştım. Babamdan bana hiç bir sermaye kalmadı. Aileme bakmak için başladığım işte bugün bir marka haline geldim. Krizler bana büyük destek verdi. 2001 krizi benim için fırsat oldu. Kriz bana güç verdi. Düşünme fırsatı verdi. Bu düşüme ile bugün 15 ülkeye ihracat yapar duruma geldim. Bu şekilde ülkeden döviz çıkmasını engelledik.
     Gülaçtı, bugün 2 bin metrekare kapalı alanda üretim yaptıklarını, gelecekte üretim alanını 10 bin metrekareye çıkarmayı hedeflediğini kaydetti.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Hamallıktan dünyaya ihracat yapar duruma geldi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER