Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar

Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürü Göktepe: Havaların ısınmasıyla güneşe bağlı olarak oluşması muhtemel sağlık problemlerine karşı tedbirli olmak gerekiyor


ESKİŞEHİR (A.A) - Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Birim Sorumlusu Şube Müdürü Dr. Mesut Göktepe, havaların ısınmasıyla güneşe bağlı olarak oluşması muhtemel sağlık problemlerine karşı tedbirli olmak gerektiğini bildirdi.
     Dr. Göktepe, yaptığı yazılı açıklamada, güneşin ultraviyole ışınlarının özellikle cilt yanıklarına, yaşlanmaya, ciltte kurumaya ve cilt kanserine neden olduğunu belirterek, aşırı sıcak ve güneşlere karşı önlem alınmadığı takdirde insan sağlığının olumsuz etkileneceğini kaydetti.
     Özelliklikle çocuk ve yaşlılar, kalp, akciğer, şeker ve yüksek tansiyon hastalarının sıcak havalarda daha fazla risk altında olduğunu anlatan Dr. Göktepe, şu ifadelere yer verdi:
     Havaların ısınmasıyla güneşe bağlı olarak oluşması muhtemel sağlık problemlerine karşı tedbirli olmak gerekiyor. 11.00-16.00 saatleri arasında güneşin zararlı ışınları daha fazla yeryüzüne yansıdığından bu saatler arasında dışarıda bulunmak tehlikeli olabilir. Tarım, inşaat, yol işçileri gibi direk güneş altında çalışan insanlar daha fazla ısıya maruz kaldıklarından ısının etkileri bu şartlarda çalışan insanlarda çok daha fazla görülebilir. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarıda çalışmak zorunda olanların geniş şapka kullanmaları, ince açık renkli giysiler tercih etmeli, bol sıvı tüketmeleri, güneş gözlükleri, koruyucu kremler kullanmaları güneşin zararlı etkisini azaltmak için uygun olacaktır. Sıvı tüketimi de güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmada çok önemlidir.
    
     -Çocuklar ve yaşlılar çok hassas-
    
     Dr. Göktepe, yüksek tansiyonu olmayan kişilerin tuzlu ayran tüketmesi gerektiğini dile getirerek, sıcak havalarda alkol kullanımının ise kısır bir döngü yaratarak vücudu daha da susuz bıraktığını bildirdi.
     Sıcak yaz aylarında bol sıvılı, tahıllı, sebzeli, zeytinyağı ağırlıklı beslenmenin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Göktepe, şunları kaydetti:
     Sıcak havalarda, öğle saatlerinde güneş altında ağır egzersizler sakıncalıdır. Bu saatlerde ağır egzersiz yapılması halsizliği, bayılmaya, mide bulantılarına neden olabilir. Bir sonraki aşama sıcak çarpmasıdır ki bu da, şuur kayıplarına kadar gidebilir. Güneş altında çocuklar ve yaşlılar çok daha fazla hassas olabilmektedir. Çünkü yaşlılar için, yaş ile birlikte kalp ve sinir sistemi gibi vücuttaki bir takım sistemler yavaşlar. Bu durum, ani ısı değişimlerini tolere edememelerine neden olur. Ani tansiyon düşüklüklerinde kalbin daha fazla çarpması gerekir. Yaşı ilerleyen insanlarda ise kalp sistemi düzenli çalışmadığından bitkinlik gibi sorunlar ortaya çıkar. Buna bağlı olarak cilt yapısı bozulmaya ve kırışmaya başlar, cilt terleme eylemini gerçekleştiremediği için vücut soğumaz. Yaşlılar ve çocuklar için kat kat kıyafetler yerine pamuklu vücudun nefes almasını sağlayacak giysiler tercih edilmelidir.
    
     Muhabir: Sinan Balcıkoca
     YAyıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER