Halk Sağlığı Müdürlüğü, meme kanseri bilinçlendirme

Halk Sağlığı Müdürlüğü, meme kanseri bilinçlendirme etkinlikleri


ESKİŞEHİR (A.A) - Kadınlarda ölüme neden olan kanserler sıralamasında ilk sırada yer alan meme kanserinin, erken teşhis ve tarama faaliyetleri sonucu tedavi şansı olan kanser türü haline geldiği bildirildi.
     Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğünden Ekim ayı meme kanseri bilinçlendirme etkinliklerine ilişkin yapılan açıklamaya göre, kanser hastalığının son yıllarda görülme sıklığının artmasıyla modern dünyanın korkulu rüyası oldu. Dünya Sağlık Örgütüne göre kanser hastalığı, sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerden sonra en ölümcül hastalıklardan birisi konumuna geldi. 2005 yılı verilerine göre dünya genelinde 7.6 milyon insan kanser nedeniyle hayatını kaybetti.
     Kanserin, sakat bırakması, doku ve organ kaybı, öldürücü ve ciddi ekonomik kayıplara neden olmasıyla önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu vurgulanan açıklamada, Ülkemizde kadınlarda ölüme neden olan kanserler sıralamasında ilk sırada yer alan meme kanseri, erken teşhis ve tarama faaliyetleri sonucunda yüzde 80-90lara varan tedavi şansı olan kanser türü haline geldi. Erken tanı ile teşhis edilebilen kanserlerde, erken tanı konulduğu takdirde hastanın ve ülkenin kayıpları önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Meme kanseri, ülkemizde ise her 8 kadından birinde görülmektedir. Ailesinde meme kanseri olan kadınlarda görülme riski daha fazladır. 35-54 yaş arasındaki kadınlarda ilk sırada gelen ölüm nedenidir. Pek çok meme kanserinin erken tanı konulduğunda tamamen tedavi edilebildiği unutulmamalıdır ifadelerine yer verildi.
     Yunusemre Devlet Hastanesi Poliklinik Binası 4. Katta hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM), 50-69 yaş arası bütün bayanlara (ailesinde meme kanseri öyküsü bulunan 40 yaş üzeri bayanlarda tarama kapsamındadır) rutin klinik meme muayenesi, mamografi çekimi, meme ultrason çekimlerinin ücretsiz olarak yapıldığı belirtildi.
    
     Muhabir: Oktay Özden
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Halk Sağlığı Müdürlüğü, meme kanseri bilinçlendirme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER