Hakkaride yeni bir kahve türü üretildi

Hakkaride yeni bir kahve türü üretildi -HESKA-DER tarafından yapılan araştırma sonucu dağdağan bitkisinden üretilen kahvenin, tanıtımı yapıldı


HAKKARİ (A.A) - Hakkari dağlarından toplanan dağdağan bitkisinden yeni bir kahve türü üretildi.
     Hakkari Eğitim Sanat Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKA-DER) tarafından yapılan araştırmayla dağlardan toplanan dağdağan bitkisinden yeni bir kahve çeşidi üretildi.
     HESKA-DER Başkanı Sefer Kaçmaz, ürettikleri kahveyi Hakkari Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı.
     Kaçmaz, dağdağan kahvesini Hakkari mutfak kültürüne kazandırmayı, bu kahveyi marka haline getirerek, Türkiyeye ve dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.
     Dağdağan ağacının bölgenin dağlık kesimlerinde doğal olarak yetiştiğini belirten Kaçmaz, şöyle konuştu:
     Kahve sadece bir içecek değil, aynı zamanda da köklü ve derin bir kültürdür. Sosyal ilişkilerde bu içeceğin konumu düşünüldüğünde, önemi çok daha iyi anlaşılır. Atalarımız bir kahvenin 40 yıl hatırı vardır demiş. Pek bilinmeyen bu kahveyi tanıtmak istedim. Latincede celtis austalis diye anılan dağdağan, çitlembik, dağan, bemk, tawk gibi farklı isimlerle bilinir. Dağdağan kahvesi, kafein içermez. Kahvenin Antep fıstığına benzer bir tadı var.
     Bu kahve çeşidinin sağlık açısından bir çok faydasının olduğunu ifade eden Kaçmaz, bu kahvenin yüksek E vitamini içerdiğini bildirdi.
     Kaçmaz, Dağdağan kahvesi, doymamış yağ asidi düzeyiyle, kandaki kolesterolü düşürüyor ve hücre zarı yapısını koruyor. Ayrıca damar sertliğine, öksürüğe, mide ağrılarına ve nefes darlığına iyi geliyor. Türk kahvesine göre daha yumuşak bir tada sahip olan dağdağan kahvesi, bileşenleri sayesinde vücudu kansere ve yaşlanmaya karşı koruyucu etkiye sahip dedi.
     Ayrıca, yörede dağdağan bitkisinin kavrulduktan sonra un haline getirilmesine de kavut dendiğini açıklayan Kaçmaz, toplantı sonunda davetlilere kahve ikram etti.
     Tanıtım toplantısına, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Ahmet Şen, Hakkari Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Engin Önal, Hakkari Üniversitesi daire başkanları ve Ziraat Odası Başkanı Naif Önal katıldı.
    
     Muhabir: Yılmaz Kazandıoğlu / Sıtkı Yıldız / Berin Arslan Çetin
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Hakkaride yeni bir kahve türü üretildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER