Hak

Hak-İş Genel Başkanı Arslan: -12 Eylül darbesini yapan generaller yargı önüne çıkartılıyor ama 12 Eylül generallerinin bize dayattığı Sendikalar Yasası yürürlükte kalmaya devam ediyor -Toplu İş İlişkileri yasa tasarısının TBMM


KIRIKKALE (A.A) - Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, 12 Eylülü yapan generaller yargı önüne çıkartılıyor ama 12 Eylül generallerinin bize dayattığı Sendikalar Yasası yürürlükte kalmaya devam ediyor dedi.
     Arslan, Çelik-İş Sendikası Kırıkkale Şubesini ziyaretinde yaptığı açıklamada, kamu çalışanlarının ilk defa toplu sözleşme hakkının yasal olarak sağlanmasının ve ilk toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçlanmasının önemli bir aşama olduğunu kaydetti.
     Türkiyede her alanda olduğu gibi çalışma hayatında da uluslararası normlara uygun, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerine ve AB normlarına paralel bir sendika toplu sözleşme yasasının oluşturulamadığını savunan Arslan, şöyle konuştu:
     Bu sadece memurlar için değil, işçiler için de geçerli. 1983 yılında yürürlüğe giren Sendikalar ve Toplu Sözleşme Yasası hala yürürlükte. Bu 12 Eylül 1980 darbesinin generallerinin imzasını taşıyan bir yasa. Biz halen o yasayla muhatabız. 12 Eylülü yapan generaller yargı önüne çıkartılıyor ama 12 Eylül generallerinin bize dayattığı Sendikalar Yasası yürürlükte kalmaya devam ediyor. Bu ciddi bir çelişki. Türkiye sendikal hareketinin, yaklaşık 50 yıla aşkın sendikal mevzuatı, ne yazık ki halen çağdaş mevzuata dönüştürülemedi. İşçi hareketinin ciddi sorunları, sıkıntıları, sendikal hareketin sorunları var. Memurlar daha işin başında. 20 yıla yakın bir geçmişi var. Toplu görüşmeden, toplu pazarlık sürecine geçildi. Bence anayasa değişikliğiyle bir toplu iş sözleşmesi yapma hakkının verilmiş olması önemli bir gelişmeydi. Elbette ki beklentiden uzak bir maaş zammının ortaya çıkmış olması eleştirilebilir. Bu konuda arkadaşlarımızın eleştirileri haklı. Toplu iş sözleşmesinde arzu edilen seviye, en azından enflasyonun üzerinde bir rakamın verilmiş olmasıydı.
    
     -Kamu çalışanları mücadelelerini sürdürmeli-
    
     Arslan, merdivenlerin basamak basamak çıkıldığını, ilk defa bir toplu sözleşme görüşmesinin yapıldığını belirterek, Yetersizlikler, aksayan yönler olabilir ama gelecekle ilgili umutlu olmak lazım. Kamu çalışanlarının demokratik ve yasal mevzuatı dikkate alarak mücadelelerini sürdürmelerinde fayda var dedi.
     Türkiyenin her alanda gelişmesi için işçilerin, memurların ve bütün sivil toplum örgütlerinin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Arslan, işçi sendikaları olarak büyük bir mücadele verdiklerini anlattı.
     Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının TBMM Genel Kurulunun gündeminde bekliyor olması Türkiye için büyük bir kayıp diyen Arslan, şöyle devam etti:
     Binlerce işçinin toplu sözleşmesi yapılamıyor. Yetkiler verilemiyor, istatistikler yayınlanamıyor. Bir kaosla karşı karşıyayız. 15 Hazirana kadar ILOnun yıllık konferansı yapılıyor. ILO Konferansından önce yasanın çıkması hususunda yoğun çabamız var. Sayın Çalışma Bakanı ile de görüştük, ilgililerle de görüşüyoruz. Bu yasanın bir an evvel çıkması gerekiyor. Bununla ilgili bütün tarafları sorumluluk almaya, Türkiyeye yakışmayan, darbe ürünü bu mevzuattan kurtulma konusunda çaba sarf etmeye davet ediyoruz. Hak-İş olarak bu konuda yoğun bir çabamız var. Her kesimle, her makamla görüşerek sorunu çözmeye çalışıyoruz. Umudumuz, amacımız, bir an evvel bu kaosun sona ermesidir.
     (EMR-ORC-TAR)

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER