Habur Sınır Kapısına modern tır parkı

Habur Sınır Kapısına modern tır parkı -Şırnak Valiliğince Habur Sınır Kapısında kurulan tır parkı ile araç kuyruklarının önlenmesi hedefleniyor


ŞIRNAK (A.A) - Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısına araç kuyruklarının önlenmesi için tır parkı yapıldı.
     Şırnak Valiliğinden yapılan açıklamada, Vali Vahdettin Özkanın 500 bin metrekare alanda kurulan tır parkında incelemelerde bulunduğu bildirildi.
     Türkiyenin Ortadoğuya açılan en büyük kara sınır kapısı olma özelliğini taşıyan ve geçen yıl 8 milyar 310 milyon 268 bin dolar ihracatın gerçekleştirildiği Habur Sınır Kapısından bu yıl mayıs ayı itibariyle gerçekleşen ihracatın ise 4 milyar 145 milyon 660 bin dolar olduğu kaydedildi.
     Habur Sınır Kapısında gerçekleştirilen ticaretin, 2004-2011 yılları arasında yüzde 456 artış gösterdiğine yer verilen açıklamada şöyle denildi:
     Buna paralel olarak araç giriş ve çıkışlarında da önemli artışlar oldu ve kilometrelerce uzunlukta araç kuyrukları oluştu. Yıllık 1,2 milyon araç giriş-çıkış hacmine sahip olan Habur Sınır Kapısındaki araç kuyruğu Şırnak Valiliğince yapılan tır parkı ile çözüme kavuştu. 24 milyon liralık yatırımın 16 milyon liralık bölümü valilik kaynaklarınca sağlandı. Böylece yatırım için ayrılan 8 milyon TLlik bütçenin 3 katı kadar ek kaynak sağlandı. Geçen yıl Şırnaktan yapılan ihracat TUİK verilerine göre 1 milyar doları buldu. Şırnak bu ihracat rakamıyla iller bazında 17. sırada yer aldı. Iraka yapılan toplam ihracatın 8.3 milyar dolara ulaştığı, bu ihracatın büyük bir bölümünün Habur Sınır Kapısından çıkış yaptığı düşünülürse bölgenin önemi ortaya çıkmaktadır. Türkiyenin kara hudut kapılarındaki taşıt geçişlerinin yaklaşık yarısı Haburdan gerçekleştiği için Şırnak Valiliğince geçişlerin daha hızlı ve sağlıklı gerçekleşmesi için bakımsız durumdaki mevcut tır parkının modernize edilmesine karar verildi. Yapımı tamamlanan tır parkı ile hem Türkiye hem de Irak tarafında araç bekleme süresinde kaynaklanan şikayetler asgari düzeye indi.
     İstihdam için de önemli bir fırsat yaratacağı belirtilen tır parkının aynı zamanda İl Özel İdaresi bütçesine yıllık yaklaşık 10 milyon lira ek kaynak sağlayacağı bildirildi.
    
    
     Muhabir: Cafer Balık / Sema Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Habur Sınır Kapısına modern tır parkı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER