Güneydoğunun ihracat artışı sürüyor

Güneydoğunun ihracat artışı sürüyor -GAİB Başkanı Çıkmaz: -Birliklerimizce Ocak-Temmuz 2012 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,6 artışla toplam 4 milyar 505 milyon dolarlık ihracat kayda alınmıştır (Foto


GAZİANTEP (A.A) - Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, birliklerince Ocak-Temmuz 2012 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,6 artışla toplam 4 milyar 505 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.
     Çıkmaz, yazılı açıklamasında, GAİB tarafından bu yıl Temmuz ayında yapılan ihracatın yüzde 16,5 artış göstererek 753 milyon 689 bin dolara ulaştığını belirtti.
     Birliklerince Ocak-Temmuz 2012 döneminde, 2011 yılının aynı dönemine oranla yüzde 15,6 artışla toplam 4 milyar 505 milyon dolarlık ihracatın kayda alındığını bildiren Çıkmaz, Aynı dönemde, diğer ihracatçı birlikleri adına ise toplam 483 milyon 374 bin dolarlık ihracat kayda alındı. Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 14,6 artışla 4 milyar 989 milyon dolara yükseldi ifadesini kullandı.
     Bölge ihracatında Orta Doğu ülkelerinin yüzde 60,5 payla ilk sıradaki yerini koruduğunu, AB ülkelerinin yüzde 14,5 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin yüzde 9,6 payla üçüncü sırada bulunduğunu ifade eden Çıkmaz, toplam 178 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini kaydetti.
     Bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, ABD, İtalya, Almanya, Libya, Mısır, İngiltere, Rusya ve İranın bölge ihracatında ilk sırada yer aldığını anlatan Çıkmaz, ayrıca halı, bitkisel yağlar, iplikler, demir-çelik mamulleri, kumaşlar, pastacılık ürünleri, plastik ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, ağaç ve orman ürünleri ve konfeksiyon ürünlerinin bölgeden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olduğunu belirtti.
     Çıkmaz, şunları kaydetti:
     Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, Ocak-Temmuz 2012 dönemindeki 3 milyar 299 milyon 941 bin dolar ihracatla Türkiyenin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundadır. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ve mamulleri ile demir, demir dışı metaller ilin ihracatında önde gelen sektörlerdir.
    
     Muhabir: Zeynep Yücetaş / Sevil Çelik
     Yayıncı: Fazilet Özer
<< Önceki Haber Güneydoğunun ihracat artışı sürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER