Güneşin azı karar, çoğu zarar

Güneşin azı karar, çoğu zarar -Universal İtalyan Hastanesi medikal onkoloğu Doç. Dr. Salepçi: -Yaz güneşi kanser riskini arttırıyor. Vatandaşlar bu konuda mutlaka önlem almalı


İSTANBUL (A.A) - Universal İtalyan Hastanesi medikal onkoloğu Doç. Dr. Taflan Salepçi, yaz güneşinin kanser riskini arttırdığını, bu nedenle vatandaşların bu konuda mutlaka önlem alması gerektiğini belirtti.
     Salepçi, yaptığı yazılı açıklamada, güneşin yararı gibi zararının da olduğunu ifade ederek, güneş ışığının aynı zamanda insanlarda yarattığı mutluluk ile antidepresan özelliği taşıdığını da vurguladı.
     Cilde doğrudan temas eden güneş ışığının deride D vitaminini aktive ettiğini aktaran Salepçi, şunları kaydetti:
     Yaz güneşi kanser riskini arttırıyor. Vatandaşlar bu konuda mutlaka önlem almalı. Öte yandan güneş ışığının antidepresan özelliğinin yanı sıra D vitaminini aktive etmesi, hücrelerin iyi yönde olgunlaşması, kemiklerin güçlenmesiyle birlikte osteoporozu önlemesi, iskelet gelişimine katkıda bulunması gibi olumlu yönde etkileri vardır. Bu etkiler, çocuklarda erişkinlerden daha fazla önem taşır. Yapılan araştırmalara göre, güneşin meme ve kolon kanserini önleyebileceği konusunda da güçlü kanıtlar var. Ayrıca güneş, iç organlara da fayda sağlıyor.
    
     -Güneş aynı zamanda kanserojen özelliği taşır-
    
     Doç. Dr. Taflan Salepçi, güneş ışınlarının aynı zamanda kanserojen özelliği taşıdığını ve cilt kanserlerinin büyük çoğunluğunun güneş ışığından aşırı etkilenme sonucunda ortaya çıktığını kaydetti.
     Güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarının yarattığı cilt kanseri türlerinden özellikle melanom türü kanserin çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Salepçi, bu tür kanserlere cerrahi, immünoterapi, kemoterapi ve ışın tedavisi ile müdahale edildiğini belirtti.
     Salepçi, melonom kanserinde özellikle vücutta bulunan benlerde büyüme, renk değişimleri ve kanama belirtileri olması durumunda mutlaka hekime başvurulması gerektiğini hatırlattı.
     Doç. Dr. Salepçi, kanser hastalarının, radyoterapi görmüş vücut bölgelerini güneş ışığına karşı korumaları gerektiğini vurgulayarak, Bu kişiler yaz aylarında güneşin dik geldiği saatlerde güneşlenmemeli, mümkünse güneşlenirken hareket halinde olmalı ve 20 dakikadan fazla güneşte kalmamalılar ifadelerini kullandı.
     (HTC-NAR-KAF)
<< Önceki Haber Güneşin azı karar, çoğu zarar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER