Gümüşhane Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Yaşar:

Gümüşhane Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Yaşar: Damızlık değeri olan dişi hayvanlar, kurban niyetiyle alınmamalı


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Veteriner Hekim Ahmet Yaşar, damızlık değeri olan dişi hayvanların, kurban niyetiyle alınmaması gerektiğini bildirdi.
     Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Gümüşhane Temsilcisi de olan Yaşar, yaptığı yazılı açıklamada, doğumdan 3 yıl sonra dişi bir buzağının anne olabileceğini belirterek, ülke hayvancılığının bekası için anne adaylarını kesilmemesi gerektiğini belirtti.
     Kurbanlık hayvan alırken, keserken, soyarken ve tüketirken çok dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Yaşar, şöyle devam etti:
     Belgesi olmayan hayvan satın almamalı. Mümkünse erkek hayvanlar tercih edilmeli, dişi hayvanın potansiyel anne olduğunu düşünmeli ve ona göre karar verilmelidir. Alınacak hayvanın sağlıklı, vücut azaları tam, bakışları ve dış görünümü canlı ve kılları parlak olmalıdır. Hayvanlarda öksürük ve göz, ağız ve burun akıntısı olmamalıdır. Herhangi bir bulaşıcı hastalık taşımamalıdır. Kurban kesimleri mezbaha ve kesim için belirtilen yerlerde ya da kişilere ait özel bahçelerde temiz ve yıkanabilir ortamlarda yapılmalıdır. Kesim ve soyma işlemi mümkünse hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzüm işlemi daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılabilir. Bu durumda hayvanın kanı büyük oranda boşalacağı için et daha dayanıklı ve kaliteli olacaktır.
     Yaşar, kurbanlık hayvanları yatırma sırasında zaman zaman hayvana büyük eziyet çektirildiğinin görüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:
     Hayvanı strese sokmadan, huysuzlaştırmadan müdahale edilmesi gerekir. Gerekirse hayvanın kafası bir poşet veya çuvalla kapatılabilir. Hayvanın etraftaki kalabalıktan etkilenmesi engellenir. Hayvanı belli usullerle yatırmak, kişilerin emniyetini aldıktan sonra iyi kesen bir bıçakla tek ya da iki hamleyle hayvanı kesmek gerekir. Bu işlemleri yaparken çok dikkat edilmeli. Aksi halde sonu ciddi yaralanmalara varacak kazalar olabilmektedir. Hayvanı kestikten sonra seri ve temiz bir şekilde çalışılarak en geç kesimden yarım saat sonra iç organlar bütünlüğü bozulmadan çıkarılmalıdır. Kesim ve yüzme işlemini takiben karkas ve şüpheli iç organlar veteriner hekime muayene ettirilmelidir.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Gümüşhane Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Yaşar: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER