GTO Başkanı Mehmet Aslan:

GTO Başkanı Mehmet Aslan: -Perakende sektörüyle iç piyasayı canlandırıcı tedbirler alınması gerekiyor -Ülke ekonomisi cari açığın yapısal sorununu çözmeden hızlanırsa önümüzde önemli riskler ortaya çıkabilir


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, perakende sektörüyle iç piyasayı canlandırıcı tedbirler alınması gerektiğini ifade etti.
     GTOdan yapılan açıklamaya göre, KOSGEB Gaziantep Hizmet Merkezi Müdürü Gökhan Doğanın konuk olarak katıldığı GTO Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Zeki Yağcının başkanlığında gerçekleştirildi.
     GTO Başkanı Aslan, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiyenin bu yıl büyüme hızını dünya ve Avrupa Birliğindeki (AB) gelişmeler doğrultusunda hedef olarak küçülttüğünü dile getirdi.
     Bu yıl ortalama yüzde 3 büyüme gözükünce hedeflerin biraz daha aşağı çekildiğini anlatan Aslan, Bunun da etkileri görülecek. Her ay ciddi olarak 80-100 bin kişiye iş bulunmak zorunda. Ekonomiye katılan işsizlerin yükünü hafifletmek için Türkiyenin asgari reel olarak ortalama yüzde 7 büyümesi kaçınılmaz. Türkiye reel olarak yüzde 7 büyümesiyle bir anlamda ekonomideki mevcut durumu muhafaza etmiş sayılır değerlendirmesinde bulundu.
    
     -Çeke sigorta sistemi getirilmeli
    
     Son birkaç aydır özellikle perakende sektöründe ciddi bir daralma işaretleri görüldüğünü, bunun önemli göstergesinin karşılıksız çek oranlarındaki artış ve protestolu senetler olduğunu aktaran Aslan, Perakende sektörüyle iç piyasayı canlandırıcı tedbirler alınması gerekiyor dedi.
     Aslan, karşılıksız çek sayısının ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43,6 arttığını ifade etti.
     Protestolu senet sayısının son 10 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında, senet tutarının ise yüzde 39,6 oranında arttığını aktaran Aslan, şunları kaydetti:
     Çeke sigorta sistemi getirilmeli ve bankacılık sistemi verdiği çekin de itibarlı olmasını sağlamalı. Senette durum daha da vahim. Senedin mahkemesi var, 2-3 ay işleme koyamıyorsun. Hukuksal düzenlemeler yapılmalı. Bu iş Avrupadaki gibi olmalı. Madem bankacılık sistemimiz bu kadar iyi, bu avantajı kullanmamız lazım. Sigorta şirketleri yeni ürünler yaratmak istiyorlar, çekin sigorta ettirilmesi sigorta sektörüne yeni bir enstrüman olabilir. Ekonomide karşılıksız çek deyiminin çıkarılması gerekiyor. Onun için karşılıksız çeke sigorta sistemi getirilerek protestolu senetlerdeki artışı da önlemek için süratle tedbir alınması gerekiyor.
    
     -Büyümenin altın anahtarı
    
     Ekonomide büyümeyi tetikleyen sektörlerin başında perakendenin geldiğini ancak son aylarda özellikle perakende sektöründe ciddi daralma işaretleri görüldüğünü dile getiren Aslan, Büyümenin altın anahtarı enflasyonu düşürmektir. Enflasyon yüzde 2lere doğru geri çekilebilirse, yatırım rekabet, üretim, ihracat, kişi başına düşen milli gelir artacak ve işsizlik azalacaktır değerlendirmesini yaptı.
     Türkiyenin büyüme hızının yüzde 4ün altına inmesinin resesyon sorunu oluşturabileceğini ifade eden Aslan, şöyle devam etti:
     Cari açık bizim için çok önemli. Ülkemiz ekonomisinin krizlerle tanıştığı her yılın öncesinde yüksek cari açık tehlikesi varlığı dikkat çekmektedir. Ülke ekonomisi cari açığın yapısal sorununu çözmeden hızlanırsa, önümüzde önemli riskler ortaya çıkabilir. Bu arada Avrupadaki kriz sona ererse aynı oranda sermaye çekemeyebiliriz. Bu da paranın başka ülkelere kaçması anlamına gelir. Tasarrufumuzu artırmak, ihracatımızı artırmak, ara malı imalatımızı artırmak, nokta hedefler yapmak ve yapısal sorunları çözmek zorundayız.
     KOSGEB Gaziantep Hizmet Merkezi Müdürü Gökhan Doğan da KOSGEB faaliyetleri ve destekleriyle ilgili bilgi verdi.
    
     Muhabir: Zerin Özdilek / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber GTO Başkanı Mehmet Aslan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER