GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu:

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu: -Gaziantepin ihracatı her yıl müthiş şekilde artmaya devam ediyor. Bu yıl 6 milyar dolara koşuyoruz -Avrupaya ihracat yapan arkadaşlarımızın biraz daha diğer ülkelere yelken açmasında


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantepin ihracatının her yıl müthiş şekilde arttığını belirtti.
     GSOdan yapılan açıklamaya göre, Konukoğlu, GSOnun 2012 yılının son meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Gaziantepin düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıl dönümünü kutladı, kendilerine Gaziantepi emanet eden bütün şehitleri ve gazileri saygı ve hürmetle andıklarını ifade etti.
     Kentin ekonomik gelişiminden bahseden Konukoğlu, Gaziantepin ihracatının her yıl müthiş şekilde artmaya devam ettiğini, bu yıl kasım ayında yüzde 43 ve Ocak-Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 arttığını anımsattı.
     Gaziantepin en fazla ihracat yapan iller arasında altıncılığını koruduğunu hatırlatan Konukoğlu, Gaziantepin ihracatı her yıl müthiş şekilde artmaya devam ediyor. Bu yıl 6 milyar dolara doğru koşuyoruz. Dün akşam itibariyle aralık ayı ihracatımız 418 milyon dolar. İnşallah yılı 5 milyar 850 milyon-5 milyar 950 milyon dolar arasında tamamlayacağız. Bu da iyi bir rakam değerlendirmesinde bulundu.
     Avrupa ülkelerine ihracatta düşüş yaşandığına belirten Konukoğlu, Avrupadaki ekonomik krizin hala bitmediğini, 2013 yılında da bitmeyecek gibi gözüktüğünü kaydetti.
     Konukoğlu, Avrupaya ihracat yapan arkadaşlarımızın biraz daha diğer ülkelere yelken açmasında fayda var önerisinde bulundu.
     Gaziantepin ihracatına Irakın yüzde 39, Avrupanın yüzde 17, Ortadoğunun yüzde 14, Afrikanın yüzde 12, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Amerikanın yüzde 5er, Asya-Okyanusya ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerinin yüzde 4er pay aldığını belirten Konukoğlu, Afrika ülkelerine ihracat başarısından dolayı Gaziantepli sanayicileri kutladı.
     Afrikaya ihracatımız her geçen gün artıyor. Afrikaya ocak-kasım 2012 döneminde ihracat artışımız yüzde 59 oldu bilgisini aktaran Konukoğlu, şunları kaydetti:
     Afrika ülkelerine 1998 yılında 13 milyon 200 bin dolar ihracat yaparken, bu yıl ilk 11 ayda 661 milyon dolarlık ihracat yaptık. Son 4-5 yıl içerisinde trend inanılmaz derecede yukarı gidiyor. Bütün sektörlerden ihracat var.
     Avrupa ülkelerine ihracatlarının yılın 11 ayında yüzde 3 düştüğüne dikkati çeken Konukoğlu, ekonomisi iyi olan Belçika, İngiltere, Polonya, Avusturya ve Danimarkaya ise ihracat artışı yaşadıklarını ifade etti.
     Konukoğlu, Gaziantepin AB ülkelerine ihracatında maalesef kasım 2011 seviyesini yakalayamadık. Diğer yerlerde fersah fersah geçmemize rağmen, Avrupadaki ekonomik kriz her tarafı sarmış durumda diyerek, Avrupanın ekonomik durumunu dile getirdi.
     Konukoğlu, ocak-kasım döneminde Ortadoğu ülkelerine ihracatlarının yüzde 24 artışla 2 miyar 840 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.
    
     -Firmalarımız, teknoloji kullanımında güçlü duruma gelmeli
    
     Gaziantepte bildirge veren iş yeri sayısının eylül ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12 artış olduğunu ifade eden Konukoğlu, geçen yıl ortalaması 23 bin 477 olan bildirge veren iş yerinin bu yılın ilk 9 ay ortalamasının 26 bin 217 olduğunu kaydetti.
     Sigortalı sayısında eylül ayında yüzde 20 artış olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, geçen yıl ortalama sigortalı sayısı 180 bin 707 iken bu yıl eylül sonu itibariyle ortalamanın 212 bin 946 olduğunu vurguladı.
     Sanayinin elektrik tüketiminin de arttığına işaret eden Konukoğlu, Gaziantepte iş yeri bildirgesine, sigortası sayısına, elektrik tüketimine bakarsanız ortalama yüzde 15 civarına büyüdüğümüz net bir şekilde ortada. Türkiyenin büyümesi ise yüzde 3,2 civarında çıkacak ifadesini kullandı.
     Gaziantep sanayicisinin yeniliğe açık olduğunu ve yeni teknolojilere hemen adapte olduğunu vurgulayan Konukoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
     Gaziantep sanayicisi ihracatta nasıl hızlıysa, büyümede nasıl hız gösteriyorsa teknolojiye ayak uydurmada da o kadar hız gösteriyor. Temennimiz bundan sonraki dönemde de nasıl markada adımlar attıysak, teknolojiyi kullanmada özellikle interneti kullanım konusunda firmalarımızı çok güçlü duruma getirmeliyiz. Dünya internet alışverişinde çok hızlı ilerliyor. Şimdiden bu altyapı konusunda çalışma yapmanızda çalışma var. Açacağımız kursların birisi internet sayfası kurumu ve internetten alışveriş konusunda olacak.
     GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu da oda üyelerinin yeni yılını kutlayarak, iyi bir yıl geçirmelerini diledi.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER