Gripten korunmak için aşılama

Gripten korunmak için aşılama -Afyon Kocatepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilimdalı Doç. Dr. Demirtürk: -Mevsim değişikliklerinde gripten korunmanın en önemli yolu aşılamadır


KASTAMONU (A.A) - Afyon Kocatepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilimdalı Doç. Dr. Neşe Demirtürk, mevsim değişikliklerinde gripten korunmanın en önemli yolunun aşılama olduğunu bildirdi.
     Demirtürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gribin ateş, öksürük, baş ağrısı, halsizlik ve kas ağrıları ile birlikte seyreden hızlı başlangıçlı viral enfeksiyon hastalığı olduğunu belirtti.
     Gribin, mevsimsel özellik gösterdiğini ifade eden Demirtürk, Sıklıkla sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkan önemli bir enfeksiyondur. Zaman zaman çok büyük salgınlara yol açabilir. Mevsim değişikliklerinde gripten korunmanın en önemli yolu aşılamadır diye konuştu.
     Demirtürk, aşılama için en uygun zamanın Ekim ile Kasım ayları olduğunun altını çizerek, kronik akciğer hastalarının, diyabetlilerin, kalp ve karaciğer hastalığı olanların her yıl grip aşısı olmalarının önerildiğini ifade etti.
     Üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açan klinik hastalıkların çoğunun soğuk algınlığı olarak bilindiğini, grip hastalığını diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden birisinin ateş yüksekliğinin olması olduğunu aktaran Demirtürk, şunları kaydetti:
     Gripli hastada ateş 39 dereceye kadar ulaşabilir. Kas ve eklem ağrıları vardır. Dolayısıyla her soğuk algınlığı grip gibi değerlendirilmemeli, tedavi verirken de bu durum göz önüne alınmalıdır. Titreme ile yükselen ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, burun akıntısı ve gözlerde hassasiyet, bazen yanma ve yaşarma en sık görülen belirtilerdir. Bazı hastalarda boğaz ağrısı ve boğazda yanma ile kuru öksürük, nadiren de ishal ve karın ağrısı görülebilir.
    
     Muhabir: Esra Karamuk
     Yayıncı: Sinan Özmüş
<< Önceki Haber Gripten korunmak için aşılama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER