Göynükteki hayvan ölümleri

Göynükteki hayvan ölümleri -Bolu Valisi Özçimen: Bölgeden alınan hayvan kanı, su, yem, gatia örnekleri Pendik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilmiş -Hastalığın, gönderilen marazi maddede botilismu


BOLU (A.A) - Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Göynükteki hayvan ölümleri sonrasında hayvan kanı, su, yem, gatia örneklerinin Pendik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildiğini belirterek, Hastalığın gönderilen marazi maddede botilismus toksininin tespiti üzerine, botilismus teşhisi konmuştur dedi.
     Vali Özçimen, Bolunun Göynük İlçesi Örencik, Çubuk ve Karacalar köylerinde yaşana hayvan ölümlerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, 22 Şubat 2010 tarihinden itibaren ilçede büyükbaş ve küçükbaş toplam 220 hayvanın öldüğünü açıkladı.
     Köylülerin başvurusu üzerine hayvan ölümlerinin sebeplerinin araştırılmaya başlandığını belirten Özçimen, çeşitli numune ve örneklerin alınarak değişik laboratuvarlarda incelenmeye alındığını söyledi. Özçimen, Bu sürede hayvan ölümlerinin devam ettiğini, ilk laboratuvar sonuçlarında botilismus hastalığının tespit edildiğini ve hayvanların aşılandığını bildirdi. Hayvanların aşılanmasına rağmen hayvanların hastalanmaya devam ettiğine dikkati çeken Özçimen, Bu arada TÜBİTAK, MTA, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Atom Enerjisi gibi kurumlarda bölgede araştırma yapmış, kayda değer bir bulguya rastlanılmamıştır şeklinde konuştu.
    
     -zehirleme yolu ile hayvanlara zarar veriyor
    
     Özçimen, Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan bir proje kapsamında Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından oluşturulan bir heyetin bölgede inceleme yaptığını, hayvanlardan ve topraktan veri aldığını dile getiren Özçimen, Bölgeden alınan hayvan kanı, su, yem, gatia örnekleri Pendik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilmiş, hastalığın gönderilen marazi maddede botilismus toksininin tespiti üzerine, botilismus teşhisi konmuştur diye belirtti.
     Özçimen, hastalığın tavuksal atıkların kümes alt atığı denilen malzemeden geçtiğini düşündüklerini ve virüsün üreme süresinin uzun olması nedeniyle uzun sürede teşhis konulmasına neden olduğunu vurguladı.
     Botilismus hastalığı ve bundan sonra yapılması gerekenlerle ilgili de Özçimen şunları kaydetti:
     Hastalık bir enfeksiyondan ziyade zehirleme yolu ile hayvanlara zarar veriyor. Bundan sonraki süreçte hastalık çıkan köylerde ilk aşılamaları gerçekleştirdik. Bundan sonraki her 6 aylık dönemde de aşılamaları düzenli olarak yapacağız. Diğer taraftan tavuk üreticilerine de bilgi verilerek atıklarını daha düzenli ve belirli bölgelere atmalarını sağlayacağız.
    
     Muhabir: Zafer Göder / Emin Gürbüz
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Göynükteki hayvan ölümleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER