Göller Bölgesi Etkileşim Planı 2. Bölge

Göller Bölgesi Etkileşim Planı 2. Bölge Çalıştayı -Afyonkarahisar Valisi Balkanlıoğlu: Turistler Türkiyeye Avrupayı görmek için gelmiyorlar. Türk kültürünü ve insanını tanımak için geliyorlar. Türk kültürü dünya kültür mirası aç


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Tarihi Kentler Birliği Kültür Öncelikli Bölgesel Yol Haritaları, Göller Bölgesi Etkileşim Planı 2. Bölge Çalıştayı Afyonkarahisarda gerçekleştirildi.
     Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanloğlu, bir otelde gerçekleştirilen çalıştayda yaptığı konuşmada, toplum olarak tarihte sivil mimariye önem vermediğimizi, dini mimari ve savunma amaçlı bazı eserlerimizin olduğunu söyledi.
     Bütün dünyanın turizm hareketlerinin toplandığı İtalya, Fransa gibi ülkelerde insanları hayran bırakan tarihi binaların olduğunu 300-500 yıllık sivil mimari örneklerinin bulunduğunu belirten Balkanlıoğlu, bazı eserlerin doğa ve çevreyle bütünleşmiş olarak yapıldığı ve bulunduğu yere büyük güzellik verdiğini bildirdi.
     Afyonkarahisarın yolların ve medeniyetlerin kesiştiği bir il olduğunu ve bilinen tarihinin dışında bilinmeyen büyük bir tarihinin de olduğunu dile getiren Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:
     Afyonkarahisarda 9 site devleti kurulmuş. 7si kendi parasını basma hakkına sahipmiş. Hatta o günkü paralarda bile haşhaş kabartması var. Bu bitki o zamanlarda bile mezar taşlarında ve paralarda kadar kendine yer bulmuş. İscehisarda antik mermer ocakları var. Romalılar Fasa, Mısıra kadar develerle ve gemilerle mermer götürmüşler. Mermerciliği dünyaya öğreten il aslında Afyonkarahisardır. Afyonkarahisar cumhuriyet tarihi açısından da çok önemlidir. Cumhuriyetin kurulduğu topraklarda Afyonkarahisardır. Afyonkarahisar bölgesinin amirali olabilir. Türkiyede 5 yıldızlı otel sıralamasın da 6. sıradayız. Antik dönemin eserleri var. Buraya gelen insanlar kaplıcada biraz kaldıktan sonra sıkılıyorlar. Farklı yerler görmek istiyorlar. Bu insanları nereye götüreceğiz- Bunlara özgün eserler göstermek lazım. Her şeyi gözle görünür hale getirmek gerekir. Evrendeki yaratılan her şey güzel olduğu gibi insanların yaptığı her şeyinde güzel olması lazım. Bizim valilik ve belediye başkanı olarak çabalarımız devam edecek.
     Tarihi Bedesten Çarşısının restore edileceğini anlatan Balkanlıoğlu, bunun için dernek kurduklarını belirtti.
     Afyonkarahisara yeni bir meydan kazandırmak için projenin devam ettiğini aktaran Balkanlıoğlu, Valilik binası yıkılacak. Güzel bir meydan açılacak. Önümüzdeki dönemde bu bölgedeki bütün illerde kültürel değerlerimizi ön plana çıkararak tarihi binalarımızı da güzelleştirerek yeniden turizme sunabiliriz. Turizm açısından bölgemizi çeşitlendirmek gerekir. Bugün 60 milyon turist sadece Romaya gidiyor. Hep o tarihi binalara, güzel eserlere gidiyorlar. Bizi biz yapan özgün halimizi koruyarak Türk medeniyetinin köklü tarihimizden gelen değerlerini kaybetmeden özgün eserler çıkarabilmeliyiz. Turistler Türkiyeye Avrupa görmek için gelmiyorlar. Türk kültürünü ve insanını tanımak için geliyorlar. Türk kültürü dünya kültür mirası açısından çok önemli diye konuştu.
    
     -Kültür öncelikli eylem Türkiyenin ekonomisinin temel noktası olacaktır-
    
     Çekül Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de Afyonkarahisardaki bu toplantının daha önce Burdur ve Göller Bölgesi Isparta Yalvaçta başlayan ve bugüne kadar adım adım devam eden bir toplantı olduğunu bildirdi.
     Afyonkarahisarın tarihi yerlerini ve gelişme alanlarını gezdiklerin belirten Sözen, Karahisar Kalesininin gelecek için her aşamada niteliğine uygun dönüşmesinin Türk toplumu için büyük önem arz ettiğine dikkati çekti.
     Afyonkarahisardaki tarihi kale çarşı bütünlüğünün çok önemli olduğunu ve tarihi çarşıdaki esnafın kendi aralarında örgütlenip beraberliği sağlamaları gerektiğini vurgulayan Sözen, şöyle devam etti:
     Türkiyede ilçe belde kent ve büyükşehir alanında büyük değişimler var. Tarihi kentlerimiz dünkü gibi değil. Türkiyede büyük bir dönüşüm, büyük bir hedefi olan ve eldeki uzmanları doğru kullanan ülke olmaya başladı. Bu mesele Türkiyenin gündemine ekonomik büyüme getirecektir. Kültür öncelikli eylem Türkiyenin ekonomisinin temel noktası olacaktır. Kültüre dayanmayan ekonomiler dünyadaki dalgalanmalarla sarsılırken bizim kendi varlık ve kimliğimizi ortaya koyduğumuz büyük değişimi kültürle sağladığımız zaman gelecek Türkiyenin alnı açık, hedefi büyük nitelikli ve kalıcı olacaktır. Bu açıdan bunların her biri bir eşik noktasıdır. Afyonkarahisarda kısa bir hamleden sonra başarı çizgisi kenetlenecektir.
     Çalıştaya, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, daire amir ve müdürleriyle birlikte davetliler katıldı.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Göller Bölgesi Etkileşim Planı 2. Bölge Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER