Gölcük yanardağı ve krater gölündeki hareketlilik

Gölcük yanardağı ve krater gölündeki hareketlilik -SDÜ Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Özgür: -Gölcükün altında 30 Mayıstan bugüne 230 civarında deprem oldu. Bu d


ISPARTA (A.A) - Durmuş Genç - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür, Gölcük Yanardağında son durum oldukça enteresan. Gölcükün altında 30 Mayıstan bugüne yaklaşık 230 civarında deprem oldu. Bu durum yörenin aktivitesinin çok yüksek olduğunu gösteriyor dedi.
     Prof. Dr. Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gölcük kraterinin sürekli gözlem altında tutulması için istasyon kurma çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Son günlerde yörede meydana hareketlerin özellikle sismik olarak izlendiğini belirten Özgür, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden aldıkları son bilgelere göre, bölgede son aylarda meydana gelen deprem sayısında artış olduğuna işaret etti.
     Gölcük Yanardağı altında oldukça sık depremler meydana geldiğini vurgulayan Özgür, Gölcük Yanardağında son durum oldukça enteresan. Gölcükün altında 30 Mayıstan bugüne yaklaşık 230 civarında deprem oldu. Bu durum yörenin aktivitesinin çok yüksek olduğunu gösteriyor dedi.
     Depremlerin Gölcük Yanardağının altında parçalanma ve ergimeye neden olduğunu vurgulayan Özgür, parçalanma ve ergime sonucu ortaya çıkacak magmanın, tektonik zayıf zonlar bulduğunda yukarıya çıkacağına ve Gölcük Yanardağının aktif hale gelmesine neden olabileceğine dikkati çekti.
     Gölcük Yanardağından yaklaşık 300 kilometre batıda Nisyros Volkanı bulunduğuna değinen Prof. Dr. Özgür, şöyle devam etti:
     Nisyros Volkanı Ege Denizi içinde Fethiye yakınlarında bulunuyor. Fethiye de çok aktif bir deprem zonunda bulunuyor. Nisyros Volkanında Yunan bilim adamları iki AB projesi hazırlayarak bölgenin jeolojik ikaz sistemi ile hareketliliğini takip ediyor. Yunan bilim adamları buradan çok iyi sonuçlar elde etti. Çalışmalar özellikle uydu fotoğrafları, sismik yöntemler, jeokimyasal yöntemler ve coğrafi bilgi sistemini de kullanarak sonuçlarını uluslararası dergilerde yayımlandı. Biz de bu çalışmalardan faydalandık.
     Prof. Dr. Nevzat Özgür, Gölcük Yanardağı ve civarında herhangi bir kabarma veya şişme meydana gelirse bunu uydu fotoğraflarıyla milimetre boyutunda inceleyeceklerini ifade etti.
     Halen gaz çıkışlarının görüldüğü Yakaören köyüne cihazlar yerleştirerek özellikle karbondioksit ve kükürtdioksit miktarını takip altına alacaklarını ifade eden Özgür, Yörede uygun bir su kaynağı bularak farklı parametreleri farklı şekilde izleyeceğiz. Bu araştırmalarla bölgeyi kontrol altında tutmaya çalışacağız dedi.
     Gölcük Yanardağının aktifleşme riskine karşı üniversitelerle ortak çalışmalar yürüttüklerini belirten Özgür, çalışmalardan elde edilen bilgilerin kamuoyu ile paylaşılacağını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Gölcük yanardağı ve krater gölündeki hareketlilik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER