GMİS Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı

GMİS Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı -Genel Başkan Alabaş: Türkiyenin dış ticaret açığının yarısının enerji ithalatından kaynaklandığı biliniyor, hal böyleyken yeni yatırımları teşvik etmek yerine, mevcut kuruluşları biriler


ZONGULDAK (A.A) - Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Türkiyenin dış ticaret açığının yarısının enerji ithalatından kaynaklandığı biliniyor, hal böyleyken yeni yatırımları teşvik etmek yerine, mevcut kuruluşları birilerine satmak sorunu çözmez, aksine sorunlar yaratır dedi.
     Alabaş, GMİS Salonunda genel merkez ve şube yöneticilerinin katılımıyla düzenlenen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye Taşkömürü Kurumuna işçi alınması konusunda girişimlerinin sürdüğünü söyledi.
     Kısa sürede üretimi artırma ve ülke ekonomisine doğrudan katkıda bulunma olanaklarına sahip olan TTKya, halen işçi alınmamış olmasının düşündürücü olduğunu ifade eden Alabaş, Yılda yaklaşık 5 milyar dolar taşkömürü ithal edenlerin ne kadar güçlü bir lobi olduğunu biz biliyoruz. Onlar kazanırken ülkemiz yoksullaşıyor ve insanımız işsiz dolaşıyor dedi.
     Toplu İş İlişkileri Yasasının çıkmaması nedeniyle 300 bin işçinin toplu sözleşme beklediğini belirten Alabaş, şöyle devam etti:
     Bugün Türkiye genelinde, çeşitli sendikalara ve konfederasyonlara üye yaklaşık bin iş yerinde 300 bin arkadaşımız Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerini bekliyor. Ülkemizde 8 aydır TİS yapılamıyor ve çalışanlar mağdur durumdadır. TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK bu ortak sorunu hükümete taşıdılar. TÜRK-İŞ, Ankarada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde bir eylem yaparak, kamuoyunu bilgilendirdi. Hükümet adına yapılan açıklamada, sorunun kaynağını oluşturan Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının, TBMM açıldığında gündeme alınacağı ve ilgili sendikaların Toplu İş Sözleşmesi Yetki Belgelerinin verileceği belirtildi. Yetki belgesinin verilmesinin ardından ilk yapacağımız iş HEMAda çalışan madenci arkadaşlarımız için iyi bir sözleşme yapmak olacaktır. Ardından örgütlenme çalışmalarına hız vereceğiz. Örgütlü olduğumuz TTK ve Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) iş yerlerinde çalışan yaklaşık 11 bin arkadaşımızın TİS görüşmeleri de yılbaşından itibaren başlayacak. Bugünkü toplantımızın gündem maddelerinden biri, sözleşme görüşmeleri için taslak çalışmalarını başlatmak. Burada komisyonlarımızı belirleyip çalışma programını hazırlayacağız. Her dönem olduğu gibi iş yerlerimizde anket çalışması yapacağız.
    
     -Hükümeti, madenler ve enerji konusunda uyaracağız-
    
     Kütahyada Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Seydişehir Linyit İşletmesinin ve Termik Santralinin birlikte özelleştirmesinin gündemde olduğunu anlatan Alabaş, şunları söyledi:
     Bu iki iş yerinde örgütlü bulunan TÜRK-İŞe bağlı Tes-İş sendikamız ve kardeş Türkiye Maden İşçileri sendikamız 7 Ekimde bir miting yaparak bu özelleştirmeye karşı olduklarını gösterecek. Biz de Zonguldak maden işçileri olarak, yönetici ve temsilci arkadaşlarımızla birlikte Kütahyada olacağız. Bugüne kadar yapılan özelleştirmelerin ülke ekonomisine ciddi bir katkı vermediğini, çalışanların işsizliğe veya çok düşük ücretlerle çalışmaya mahkum edildiğini dile getireceğiz. Hükümeti, madenler ve enerji konusunda uyaracağız. Yanlış yapmalarına karşı çıkacağız. Türkiyenin dış ticaret açığının yarısının enerji ithalatından kaynaklandığı biliniyor, hal böyleyken yeni yatırımları teşvik etmek yerine, mevcut kuruluşları birilerine satmak sorunu çözmez, aksine sorunlar yaratır.
     Sendika olarak önceliklerinin üyelerine insanca bir yaşam, çalışma ortamı sağlamak olduğunu ve ülke ekonomisi için kaliteli işler yaparak hizmet etmek istediklerini vurgulayan Alabaş, sözlerini şöyle tamamladı:
     Maden ve MTA işçileri olarak her zaman tek yürek ve tek ses halinde yanlışlara karşı çıkacağımızı bir kez daha belirtiyorum. Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın bir televizyon programında lojmanlardan başlayarak bazı kurumların özelleştirilmesiyle ilgili olarak bir açıklaması var. Biz de bunu ulusal basından okuduk. GMİS ve Zonguldakta yaşayan bir kişi olarak bunu TTKnın üzerine alınmadığımı belirtmek isterim. TTK, halen ülkemiz sanayisinin stratejik bir kuruluşu olarak üzerine düşen görevi yapıyor. Bu nedenle orada kastedilenin TTK olduğunu sanmıyorum. TTK, ülkemiz sanayisine katkı veriyor ve vermeye de devam edecek. Daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileriyle yapmış olduğumuz görüşmelerde TTK ile ilgili bu yönde bir düşünceleri olduğuna şahit olmadık veya öyle bir algılamamız da olmadı. TTKnın işçi açıklarının giderilmesi ve üretimin artırılmasıyla ilgili görüşmelerde gördüğümüz samimiyetin, göstermelik olacağını hiç sanmıyorum. Bu nedenle kastedilen kurumların arasında TTKnın da olacağını düşünmüyorum.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber GMİS Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER