Giresunda, fındık kurduna karşı ilaçlı mücadele

Giresunda, fındık kurduna karşı ilaçlı mücadele uyarısı


GİRESUN (A.A) - Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce, yörede faaliyet gösteren fındık üreticilerine yönelik fındık kurduna karşı ilaçlı mücadele uyarısında bulunuldu.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, fındık kurduna karşı ilaçlı mücadelenin bu yıl sahil kolda 14 Mayıs, orta kolda 19 Mayıs, yüksek kolda ise 24 Mayısta başlanması ve en geç 10 gün içinde bitirilmesi gerektiği belirtti.
     Açıklamada, çiftçilerin bugün itibariyle bahçelerini kontrole çıkmaları, fındığın yüzde 50sinin mercimek büyüklüğüne geldiğini görmesiyle de ilaçla mücadeleye başlamaları gerektiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:
     Mücadelede tavsiye edilmeyen ilaçlar kullanılmamadır. Herhangi bir kimyasal madde ilaçla kesinlikle karıştırılmamalı ve ilaçlama bir seferde yapılmalıdır. İlaçlamanın fındık ocaklarının altından yukarıya doğru yapılmasına dikkat edilmelidir. Yapılan ilaçlama ile yaprak bitleri de kontrol altına alınmaktadır. İlaçlama başlamadan önce arıcıların arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir. İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlı bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir. Kullanılacak bitki koruma ürünleri gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerinden ya da yetkili kişi ya da kuruluşlarca yazılacak reçete karşılığında bitki koruma ürünleri satış bayisinden alınmalıdır. İlaçlama, bitki koruma ürünleri uygulama belgesi sahibi kişiler tarafından yapılmalıdır.
     (ANL-GL-İSM)
<< Önceki Haber Giresunda, fındık kurduna karşı ilaçlı mücadele Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER