Gıda Mühendisi Tokdemir:

Gıda Mühendisi Tokdemir: Kurban eti genellikle doğru saklanmıyor, bu nedenle etin lezzeti azalıyor


KÜTAHYA (A.A) - Simav Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Gıda Mühendisi Murat Tokdemir, kurban etinin genellikle doğru saklanamadığını ve bu nedenle etin lezzetinin azaldığını bildirdi.
     Murat Tokdemir, AA muhabirine, sağlıklı bir et için öncelikle kurbanlık hayvanın temiz bir ortamda ehil kişiler tarafından kesilmesi gerektiğini söyledi.
     İhtiyaç sahiplerine dağıtıldıktan sonra kalan etlerin hemen derin dondurucuya konulmamasının, etin lezzetini kaybetmemesi bakımından önemli olduğuna dikkati çeken Tokdemir, şöyle konuştu:
     Kurban eti genellikle doğru saklanmıyor, bu nedenle etin lezzeti azalıyor. Kurban kesilir kesilmez hemen etlerinin eksi 18-22 derecede derin dondurucuya konulması yanlış. Hayvan kesildikten sonra etin kendine gelebilmesi, lezzetini alabilmesi için belli bir süre dinlenmesi gerekir. İhtiyaca göre parçalara ayrılan etler artı 8 derecede 12 saat süresince dondurucuya konulmadan bekletilmeli. Böyle yapılırsa etin lezzeti kaçmaz. Et soğumadan derin dondurucuya konulduğunda tadı değişir, lezzeti azalır, pişme süresi uzar ve hazmı zorlaşır.
     Tokdemir, etin büyük parçalar yerine bir defada tüketilebilecek parçalar halinde derin dondurucuda saklanması gerektiğini anlattı.
     Derin dondurucudan alınarak çözülen etin kısa sürede tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Tokdemir, Çözülen eti yeniden derin dondurucuya koymak doğru değil. Bu nedenle eti bir seferde tüketilebilecek şekilde saklamalıyız. Bu durumda israfı da önlemiş oluruz dedi.
     Tokdemir, bayramda eti çok tüketmenin sağlık bakımından zararlı olduğu bilgisini vererek, günde bir porsiyonu geçmeyecek şekilde haşlama ya da mangalda pişirilen etin tüketimini önerdiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Zekeriya Türkel / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Gıda Mühendisi Tokdemir: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER