Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Burdurda -Bakan Eker, pilot il olarak Burdurda uygulanan Alo Birlik 444 26 96 hattından ilk çağrıyı gerçekleştirdi -Bakan Eker: Artık hayvanlarda kulak küpeleri yerine mikro çip uygul


BURDUR (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, pilot il olarak Burdurda hizmete giren, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Hayvancılık Kayıt Sistemi Çağrı Merkezine ait Alo Birlik 444 26 96 hattını arayarak, ilk işlemi gerçekleştirdi.
     Bakan Mehdi Eker, Hayvancılık Kayıt Sistemi Çağrı Merkezi için Burdur merkeze bağlı Yazıköyde düzenlenen törene katıldı. Eker, burada yaptığı konuşmada, Yazıköyde hayvancılık sektörü açısından bir adım attıklarını söyledi.
     Hayvancılıkta bilişim teknolojisi kullanılmasının ilk pilot uygulamasını Yazıköyden başlattıklarını belirten Eker, bunun gurur verici olduğunu dile getirdi. Eker, Burdurda atılan bu ilk adımın, daha sonra yayılacağını bildirdi.
     Burdurun küçük bir il olmasına rağmen hayvancılıkta örnek olduğuna işaret eden Eker, bu çalışmalarla kentin göç vermesinin de önleneceğini anlattı. Eker, Nüfusun bu topraklarda kalıp, kültürümüzün burada yaşatılması, sürdürülmesi, tarım ve hayvancılığın bir önemli iktisadi faaliyet olarak devam ettirilmesi, son derece önemli. Bunu verimli kılacak teknolojilerin, bilginin, bildirilerin daha çok kullanılması, bunun yaygınlaştırılması, benimsenmesi ve model oluşturulması ve bütün Türkiyeye yayılması bizim gayemizdir dedi.
    
     -Bakanlık olarak yapılan yeni uygulamalar-
    
     Bakan Eker, Kırsal Kalkınmayı Destekleme Ajansı ile proje getirenlere yüzde 50 hibe desteği sağladıklarını, Burdurdan ajansa 6 proje sunulduğunu anlattı. Tarım ve hayvancılık sektöründe pazarlama aşamasında sorun yaşanmaması için düzenleme yaptıklarını ifade eden Eker, hem üretici hem de tüketici lehine görev yapacak Et ve Süt Kurumu için de çalışmalara başladıklarını söyledi. Eker, kurumun piyasaya müdahale ederek, dengeyi sağlayacağına işaret etti.
     Tarım arazilerinin bölünmesi nedeniyle gelişmede sıkıntı yaşandığını dile getiren Eker, Türkiye tarımının temel sorunu, arazilerin parçalanması. 80 yıldır tarım arazileri bölüne bölüne, parçalana parçalana atomize olmuş durumda. Bunların şimdi üzerinde duruyoruz, düzeltmeye çalışıyoruz diye konuştu.
    
     -Hayvanlara küpe yerine mikro çip-
    
     Bakan Eker, küçük ve büyük baş hayvanların kulaklarına küpe takıldığını ve bu küpeler üzerinden kimlik bilgilerine ulaşıldığını hatırlattı.
     Eker, Artık hayvanlarda kulak küpeleri yerine mikro çip uygulaması başlatacağız. Kulağının içine mikro çip konuluyor, Türkiyenin neresine giderse gitsin, yaşadığı sürece, içindeki kimlik bilgileri o mikro çipin içinde olacak dedi.
     Yem bitkileri konusunda da çalışma yaptıklarını anlatan Eker, yem bitkilerine yönelik yatırım yapacak çiftçilere faizsiz kredi vermeye başlayacaklarını bildirdi.
    
     -Canlı bağlantı ile ilk işlemi gerçekleştirdi-
    
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, konuşmasının ardından Alo Birlik 444 26 96 hattını arayarak Ankaradaki merkezle canlı bağlantı kurdu. Telefonu açan görevli, Bakan Ekere, Alo Birlik Hattına hoşgeldiniz Mehdi Amca, size nasıl yardımcı olabilirim- diye seslendi.
     Bakan Eker de Yazıköyde buzağısının doğduğunu ve bunun kaydını yaptırmak istediğini söyledi. Çağrı merkezindeki görevli, kaydının yapıldığını belirterek, bundan sonraki işlemlerin takip edileceğini anlattı. İşlemin ardından görevli yeniden Bakan Ekeri arayarak, işleminin yapıldığını bildirdi.
     Bakan Eker, daha sonra buzağı sahibi üreticilere altın hediye etti.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir / Güç Gönel
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER