Gelibolu Evreşedeki ayçiçek tarlalarında tırtıl istilası

Gelibolu Evreşedeki ayçiçek tarlalarında tırtıl istilası


ÇANAKKALE (A.A) - Geliboluda, Evreşe beldesinde ayçiçeği tarlalarını tırtıllar sardı.
     Evreşeli üreticilerin Gelibolu Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğüne müracaatı sonrasında İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Galip Yılmaz başkanlığındaki heyet, Evreşe ve çevre köylerdeki ayçiçeği tarlalarında inceleme yaptı.
     Heyet, özellikle Evreşe beldesiyle Allaçdere-Kızıltepe mevkilerinde Çayır Tırtılı (Loxostege Sticticalis) ismi verilen zararlıyı tespit etti.
     Bazı ayçiçeği tarlalarında hiç yaprak bırakmayacak kadar zarar veren çayır tırtılının ayçiçeğinin yanı sıra yonca bitkisinde de çok ciddi zararlar yaptığı gözlendi.
     İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Galip Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, ayçiçeğinin, Gelibolu ilçesinin tarımsal üretim içerisinde üretim alanı ve miktarı açısından ikinci sıradaki bir ürünü olduğunu söyledi.
     Bir ihbar üzerine hızlı bir şekilde bölgeye intikal ettiklerini ifade eden Yılmaz, Bölgede inceleme ve tespitlerimizi yaptık. İki gün içerisinde ilçenin tamamını kontrol edeceğiz ve bu zararlıya karşı gerekli önlemleri aldıracağız dedi.
     Çayır tırtılı zararlısının larva döneminde ayçiçeği, yonca ve şeker pancarı bitkilerine zarar verdiğini ve bitkilerin yaprak, tomurcuk ve çiçek yaprakları gibi bütün yeşil aksamını yediğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
     Özellikle yabancı otlar bu zararlının konukçularıdır. Tespit edilmiş 150den fazla konukçusu vardır. Bulaştığı ayçiçeği tarlalarında yüzde 100e varan oranlarda verim kaybına sebep olmaktadır. Zararlının bulaştığı ayçiçeği tarlaları bir gün içinde tek yaprağı ve yeşili kalmayan yenilmiş ekin tarlasına dönmektedir. Birinci derece tehlikeli bir zararlıdır. Çayır tırtılı görüldüğü alanlarda derhal ilaçlı mücadele yapılmalı ve zararlının yayılması engellenmelidir. İlaçlı mücadelenin yanı sıra kültürel mücadele de büyük önem taşır. Bir sonraki yıl ayçiçeği ekilmesi planlanan arazide sonbaharda derin sürüm yapılmalı ve ilkbaharda yabancı ot mücadelesi titizlikle yapılmalıdır. Böylece tırtılın pupaları ve konukçuları yok edilecek ve zararlı popülasyonu azalacaktır. Üreticilerimize mücadelede titiz ve dikkatli davranmalarını öneriyoruz.
    
     Muhabir: Ercan Özçetin / Burak Akay / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Gelibolu Evreşedeki ayçiçek tarlalarında tırtıl istilası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER