Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), 2015 yılı mali destek programlarını açıkladı. Aydın, Muğla ve Denizli'de üç ana sektörde destek verecek olan GEKA, bu yıl bazı sektörlerde yüzde 75'e varan destekle yatırımcılara 25 milyon TL kaynak sağlayacak. 2015 yılı proje teklif çağrısı kapsamında yürütülecek mali destek programlarıyla ilgili olarak Aydın, Denizli, Muğla illeri ve bağlı ilçelerinde ve 48 ilçe ve il merkezinde, ikişer defa düzenlenecek toplantılarla bilgi verilecek.
GEKA'nın destek programıyla ilgili AYMENDO tesislerinde yapılan toplantıda bilgi veren Genel Sekreter Süleyman Alata, bu yıl "Alternatif Turizm", "Yenilenebilir Enerji" ve "Üretim ve Ticaret Altyapısının Geliştirilmesi" programlarına destek vereceklerini söyledi. Proje yazımına da eğitimlerle destek verdiklerini belirten Alata, "Kurumları ve firmaları ziyaret ediyoruz, bilgiyi ilk elden veriyoruz. Bizim bütün bilgilerimiz ve yayınlarımız karşılıksızdır. Bazı firmalar, bizim yayınlarımızı ajansın bir parçasıymış gibi pazarlayabiliyorlar. Biz karşılıksız olarak bu bilgileri sağlıyoruz. GEKA olarak amacımız, kaynakların yerinde ve etkin kullanılması, yerel potansiyelin harekete geçirilmesi, bölgesel gelişmelerin hızlandırılması, sürdürülebilirliğin sağlanması ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması. Vizyonumuz yaşam kalitesi yüksek, yeniye dayalı, üreten, doğasını koruyan küresel turizm alanlarını Güney Ege Bölgesi'nde oluşturmak." dedi.
2015 yılı proje teklif çağrısını yaptıklarını belirten Genel Sekreter Alata, "Kâr amacı güden işletmelere yönelik 'Alternatif Turizm', kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik 'Alternatif Turizm Altyapısı' ve 'Üretim ve Ticaret Altyapısının Geliştirilmesi' ile 'Yenilenebilir Enerji' mali destek programlarından oluşan 2015 yılı proje teklif çağrısıyla toplam 25 milyon TL'lik bir kaynağın Aydın, Denizli ve Muğla illerinden oluşan Güney Ege Bölgesi'nde kullandırılmasını planlanıyoruz. Bu program kapsamında toplam 14 milyon 500 bin TL'lik kaynağın, bölgede projesi başarılı bulunan işletme ve kurumlara aktarılması planlanıyor. Toplam 8 milyon TL kaynak ayrılan kâr amacı güden işletmelere yönelik alternatif turizm mali destek programında, termal ve sağlık turizmiyle spor, macera ve doğa turizminin geliştirilmesinin yanısıra yöresel ürünlerin, tarihi ve kültürel öğelerin turizme entegre edilmesi amaçlandı. Azami proje süresinin 12 ay olduğu programa kâr amacı güden işletmeler, sermayesinin tamamı ya da yüzde 75'inden fazlası özel sermayeye ait olan işletmelerle bu kapsamdaki küçük ve orta büyüklükteki işletmeler başvurabilecek. Program kapsamında doğal yaşam, termal turizm ve agro turizm konseptine uygun konaklama tesisleri, su altı dalış, sörf, kite sörf, yamaç paraşütü, yelkencilik gibi eğitim merkezleri, alternatif turizmde butik otelciliğe yönelik konaklama tesisleri, yöresel ürünleri ve yerel kültürü içeren özel müzecilik, bölgenin turistik değerlerine özgü hediyelik eşya üretimi, termal konaklama tesislerinde hizmet kalitesinin iyileştirilmesi, tedavi odaklı faaliyetlerin geliştirilmesi gibi projelere asgari 50 bin TL, azami ise 500 bin TL destek sağlanacak." dedi.
Toplantıya katılan AYTO Başkanı Hakan Ülken ise, "Bölgeyi kapsayan illere katkı sağlayan GEKA ve diğer kuruluşlarla özel sektör, bu destekler için ilgili olmalı. Ne kadar ilgili olursak, bu desteklerden o kadar faydalanacağımızın bilincinde olmalıyız. GEKA ile müştereken kalkınmaya destek olmalıyız. Destek veren kurum ve kuruluşların çağrı dönemlerini duyurması, özel sektör için çok önemli. GEKA'nın desteğini iyi değerlendirmeli ve maksimum seviyede faydalanmalıyız. GEKA'nın bölgemize desteği toplamda 100 milyon, bu yatırımlarla birlikte 200 milyon TL. Yeterli mi? Hayır, daha çok olmalı." şeklinde konuştu. CİHAN