Gediz Nehrindeki kirlilik

Gediz Nehrindeki kirlilik -OBAF Bilim Kurulu, Gediz Nehrinin Uşak ili geçişindeki kirliliğin giderilmesi amacıyla acil eylem planı hazırladı


UŞAK (A.A) - Olta Balıkçılığı Federasyonu (OBAF) Bilim Kurulunca, Gediz Nehrinin Uşak ili geçişindeki kirliğin önlenmesi amacıyla acil eylem planı hazırlandığı bildirildi.
     OBAF Bilim Kurulu Başkanı Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Musa Sarı, yaptığı yazılı açıklamada, Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Arıtma Tesisinde meydana gelen arıza ve sonrasında nehirde yaşanan toplu balık ölümlerinin ardından 34 akademisyenin yer aldığı bilim kurullarınca Gediz Nehrinin Uşak ili geçişindeki kirliliğin giderilmesi amacıyla yapılması gerekenlerle ilgili bir acil eylem planı hazırlandığını belirtti.
     Gediz Nehrindeki kirliğin her geçen gün arttığını, canlı yaşamının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu dile getiren Sarı, hazırladıkları eylem planı ile Uşak ili arıtma sistemleri ile ilgili yapılması gerekenleri belirlediklerini kaydetti.
     Sarı, eylem planında, öncelikle Uşaktaki mevcut 3 arıtma sisteminde, arıza gibi acil durumlarda deşarj suyunu stoklayabilecek yedekleme havuzları yapılması gerektiği tespitinde bulunduklarını ifade ederek, acil eylem planında yer alan önemler hakkında şu bilgileri verdi:
     Arıtma sisteminden alınan su analizlerinin daha şeffaf ve anlaşılabilir olması açısından analiz süreci mutlaka bir üniversite tarafından takip edilmeli. Bu konuda geçtiğimiz günlerde yapımı tamamlanan Uşak Üniversitesi Laboratuvarını öneriyoruz. Özellikle arıtma sistemlerinin kontrolü için son derece önemli olan analiz işlemlerinde, Valilik bünyesinde ilgili kurumların bu işlemle ilgili birimlerinde görev yapan teknik personelden oluşan bir komisyon kurulmalı ve bu komisyona bir sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de katılımı sağlanarak, analiz örneklerinin alımı ve analiz işlemlerinin daha şeffaf bir şekilde yapılmasına olanak sağlanmalı.
     Acil eylem planında, arıtma sistemleri tarafından beslenen tarımsal sulama alanlarında mutlaka bir örnekleme ve analiz projesinin de yapılmasının önerildiğini dile getiren Sarı, yaşanan balık ölümleri ile yok olma sürecine giren balık stoklarının da desteklenmesi gerektiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Soner Kılınç/Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Gediz Nehrindeki kirlilik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER