Gaziantep tarihi restorasyonları ile model oldu

Gaziantep tarihi restorasyonları ile model oldu -ÇEKÜL Akademi ve Tarihi Kentler Birliği işbirliğiyle düzenlenen 2. Alan Yönetimi: Birlikte Yönetme Modeli konulu eğitim semineri Gaziantepte başladı


GAZİANTEP (A.A) - ÇEKÜL Akademi ve Tarihi Kentler Birliği işbirliğiyle düzenlenen 2. Alan Yönetimi: Birlikte Yönetme Modeli konulu eğitim semineri Gaziantepte başladı.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, seminere Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerin koruma alanında çalışan ekipleri, mimarlar, şehir plancıları, inşaat mühendisleri, sanat tarihçileri, arkeologlar olmak üzere üst düzey temsilcilerden oluşan yaklaşık 50 kişi katıldı.
     Yerel yönetimlerde, özellikle kültür mirası koruma amaçlı kullanılan, alan yönetiminin yasal çerçevesi, uygulanmasının önündeki engeller ile uygulamaya ilişkin çözümler konusunda bilgi verilmesinin amaçlandığı eğitimde, şehir plancısı Namık Kemal Döleneken tarafından Değişen Dünya ve Yeni Aktörler, Statükonun Direnci, Yasal Çerçeve, Katılım Mı- Birlikte Yönetim Mi-, Türkiye ve dünyadan örnekler, Selimiye Cami ve Külliyesi, UNESCO Süreci, Sorunlar ve Çözüm Önerileri ve Alan Gezisi başlıkları altında bilgiler paylaşıldı.
     Döleneken, yaptığı açıklamada, dünyadaki kültür ve dünya mirası korunması konusunda uygulanan mevcut yöntemlerden istenilen sonuç alınamadığı için yeni yöntemler arandığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Eskiden yöneticiler kendi başlarına rahatlıkla karar alarak uygulamaya geçebiliyorlardı. Yani bizim adımıza bir şeyler yaparlardı. Oysa, değişen dünya düzeninde yeni aktörler devreye girdi. Bu yeni düzen bize tek başımıza uygulama şansı vermiyor. Yeni dünya düzeninde görüş ve önerilerin aynı potada eritildiği yeni bir yönetim modeli gelişti. Bunun adı alan yönetimidir. Bu yeni kavram yasal dayanağı olan bir kavramdır. Alan yönetimi adını verdiğimiz bu yeni kavram ile belirlenen yeni strateji kamu, yerel, sivil ve özel birlikteliği sağlamaktadır. Gaziantepte ve Tarihi Kentler Birliğinde alan yönetimi başarıyla uygulanmaktadır ve model teşkil etmektedir. Alan yönetiminin uygulanması UNESCO tarafından olmasa olmazların başında gelmekte ve alan yönetimini kuramamış ve yönetim planı hazırlanmamış çalışmaları dikkate almamaktadır.
     Bahriye Üçok Toplantı Salonunda düzenlenen ve üç gün sürecek eğitim programı sonrasında katılımcılara sertifika verilecek.
     (ŞMÖ-ZEY)
<< Önceki Haber Gaziantep tarihi restorasyonları ile model oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER