Gaziantepten Afrikaya ihracat artıyor

Gaziantepten Afrikaya ihracat artıyor -GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu: -Afrika, Gaziantep için de Türkiye için de çok önemli bir pazar, büyük fırsatlar sunuyor -Afrika ülkelerine geçen yılın tamamında 474 milyon


GAZİANTEP (A.A) - Dünyanın dört bir köşesine ihracat seferberliği başlatan Gaziantepli iş adamlarının, alternatif pazarlarının başında gelen Afrikadaki dış satım atılımını sürdürdüğü bildirildi.
     Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Afrika ülkeleriyle ihracata bakıldığında en fazla artışın Libya ve Mısırda görüldüğünü belirtti.
     Gaziantepli iş adamlarının ihracatta pazar ve sektör çeşitlenmesine büyük önem verdiğini, bunun sonucunda, global ekonomik krizlere rağmen dış satımda rekorlar kırmaya devam ettiğini ifade eden Konukoğlu, 172 ülkeye ihracat yaptıklarına dikkati çekti.
     Son dönemde yeni pazarlar arayan Türk firmalarının gözünü Afrikaya çevirdiğini, ekonominin lokomotif şehri olan Gaziantepin de Afrika çalışmalarına hız verdiğini anlatan Konukoğlu, Gaziantepin ocak-eylül 2012 döneminde gerçekleştirdiği 4 milyar 275 milyon dolarlık ihracatın içinde Afrika ülkelerinin payının yüzde 13e ulaştığını bildirdi.
     Konukoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
     Afrika pazarımız her geçen gün büyüyor. Afrikaya 1998 yılında 13 milyon dolar olan ihracatımız 2007den sonra hemen hemen her sene 100 milyon dolar civarında artıyor. Afrika ülkelerine geçen yılın tamamında 474 milyon dolar olan ihracatımız bu yıl eylül ayına kadar olan süreçte 530 milyon doları buldu. Bu artış dikkate alındığında 2012 sonunda Afrikaya ihracatımız 750 milyon dolar seviyesine gelecek.
     Afrika Gaziantep için de Türkiye için de çok önemli bir pazar, büyük fırsatlar sunuyor diyen Konukoğlu, bu pazarın çok önemli ticari işbirliği ve yatırım potansiyeli sunduğunu, Gaziantepli iş adamlarının fiyat ve kalite avantajıyla oradaki pastadan daha büyük pay alabileceğine inandığını kaydetti.
    
     -Afrikaya ihracat rakamları
    
     Konukoğlunun açıklamasında, Gaziantepten Afrika ülkelerine yapılan ihracatla ilgili rakamlara da yer verildi.
     Gaziantepten 1998 yılında Afrikaya 13 milyon 201 bin dolar düzeyinde gerçekleşen ihracatın, 2011 yılında 474 milyon 557 bin dolara ulaştığı, böylece, Gaziantepten Afrika ülkelerine yapılan ihracatın son 14 yıl dikkate alındığında büyük bir ivme göstererek yüzde 3.495 artış göstermiş olduğu kaydedildi.
     Açıklamada, en büyük ihracat kalemlerini hububat, bakliyat, tekstil, halı ve kuru meyvenin oluşturduğu bildirildi.
     Afrika ülkelerine bakıldığında ocak-eylül 2012 döneminde en fazla ihracat artışının yüzde 195 ile Libyada yaşandığı, Gaziantepten özellikle halı, buğday unu, kakaolu mamuller, pastacılık ürünleri, çimento, kimyevi maddeler alan Libyaya, bu dönemde 145 milyon 958 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiği belirtildi.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Gaziantepten Afrikaya ihracat artıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER