Gaziantepin kasım ayındaki ihracat başarısı

Gaziantepin kasım ayındaki ihracat başarısı -GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu: -Gaziantepin ve ülkemizin büyüme sürecinde bir payımızın olmasından dolayı çok mutluyuz -GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan: -Ür


GAZİANTEP (A.A) - Sanayi ve ticaret alanında yakaladığı başarılarla ekonomi çevrelerinde adından övgüyle söz ettiren Gaziantep, kasım ayında yakaladığı yüzde 43,3 oranındaki ihracat artışıyla ihracatını en çok artıran il oldu.
     Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantepten bu yıl kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43,3 artışla toplam 598 milyon 4 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirtti.
     Aylık ihracata göre Gaziantepin, kasım ayında en fazla ihracat yapan iller arasında 6. sırada yer aldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Ocak-kasım dönemi dikkate alındığında ise Gaziantep ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20,7 oranında artarak 5 milyar 377 milyon dolara ulaştı. Ocak-kasım 2011 döneminde ise Gaziantepten 4 milyar 454 milyon dolar değerinde ihracat yapılmıştı. Ocak-kasım dönemine göre en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında yer alan Gaziantep, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını en fazla yükselten il oldu.
     Gaziantepin, Türkiye ortalamasının üzerinde bir ihracat artışı gerçekleştirdiğini belirten Konukoğlu, kasım ayında Türkiyeden yapılan toplam ihracatın yüzde 19,9 artışla 12 milyar 771 milyon dolara, ocak-kasım dönemi ihracatının yüzde 13,5 artışla 139 milyar 49 milyon dolara ulaştığını hatırlattı.
     Gaziantepin dinamik bir girişimci ordusuna ve güçlü bir sanayi altyapısına sahip olduğunu vurgulayan Konukoğlu, birçok ilin imrenerek baktığı kentin özel sektör eliyle kalkınmasını, büyümesini ve yeni istihdam kapısı açan yatırımları hız kesmeden sürdürdüğünü ifade etti.
     Dünyada yaşanan ekonomik krize, en büyük pazarların başında gelen Avrupadaki daralmaya ve Ortadoğu ülkelerindeki siyasi istikrarsızlığa rağmen Gaziantepli iş adamlarının ihracatı artırma başarısı gösterdiğinin altını çizen Konukoğlu, pazar çeşitliliğine verdikleri önem sonucunda 173 ülkeye ihracat yaptıklarına dikkati çekti.
     Konukoğlu, ihracat rekoru kıran Gaziantepli iş adamlarını tebrik ederek, şunları kaydetti:
     Küresel krizin etkisiyle iyice zorlaşan rekabet ortamında bile özverili çalışmalarıyla dış pazarlarına yenilerini ekleyen, ihracat rakamlarını artıran iş adamlarımızı kutluyorum. İhracatçılarımız adına büyük gurur duyuyorum. Gaziantepin ve ülkemizin büyüme sürecinde bir payımızın olmasından dolayı çok mutluyuz. Çok daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum. İhracatımızda yukarı trend devam ediyor. 2012 sonunda 6 milyar doları yakalayıp, yeni rekorlar kırmaya devam edeceğiz.
    
     -GTO Başkanı Aslan
    
     GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep olarak ihracat ve büyüme rakamlarında uzun zamandan beri Türkiye ortalamasının üzerinde bir artış sergilediklerini ifade etti.
     Gaziantepin kasım ayındaki yüzde 43,3 oranındaki artışla Türkiyenin ihracatını en çok artıran il olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Aslan, Suriye ve Irakta yaşanan olumsuzluklara rağmen Gaziantepli ihracatçıların çok değişik pazarlara açılmaya devam ettiğini kaydetti.
     İhracatçıları gösterdikleri başarıdan dolayı kutlayan Aslan, Gaziantepli ihracatçıların, bölgede yaşanan olumsuzluklara rağmen, dünyanın bütün ülkelerine mal satma hedefi çerçevesinde çalıştığını ifade ederek, Üretim ve ihracat konusunda Türkiyeye rol-model olmaya devam ediyoruz dedi.
    
     -GAİB Başkanı Çıkmaz
    
     Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ise sanayi ve ticarette yakaladığı başarılarla Gaziantepin Türkiyenin lokomotifi olduğunu söyledi.
     Bölge olarak Türkiyenin 2 katı ihracat artışını yakalamayı alışkanlık haline getirdiklerini ifade eden Çıkmaz, bu alışkanlığı yeni dönemlerde de sürdüreceklerini dile getirdi.
     Gaziantepin kasım ayı ihracatındaki yüzde 43 oranındaki artışın son derece önemli olduğunu vurgulayan Çıkmaz, Bölge olarak bu yıl sonu 9 milyar, Gaziantep olarak 6 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. Yakaladığımız bu artış oranlarıyla hedeflerimizi her zaman olduğu gibi yıl da tutturacağız dedi.
     Başarı çıtasını ve hedeflerini her yıl biraz daha yükselttiklerini kaydeden Çıkmaz, 2013 yılı hedeflerinin de gelecek günlerde belirleneceğini aktardı.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Gaziantepin kasım ayındaki ihracat başarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER