GAÜNde, Serbest Ticaret Bölgesi ve Gümrük

GAÜNde, Serbest Ticaret Bölgesi ve Gümrük Birliği semineri -Kanada Ryerson Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldız: Serbest ticaret bölgesi esnek bir yapıya sahiptir


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Kültür Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren, Ekonomi Topluluğuna üye öğrenciler tarafından, Serbest Ticaret Bölgesi ve Gümrük Birliği konulu seminer düzenlendi.
     GAÜNden yapılan yazılı açıklamaya göre, Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda düzenlenen seminere, Kanada Ryerson Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halis Murat Yıldız konuşmacı olarak katıldı.
     Serbest ticaret bölgesi esnek bir yapıya sahiptir diye konuşan Doç. Dr. Yıldız, serbest ticaret bölgesini desteklemenin gümrük birliğini desteklemekten daha mantıklı olduğunu ifade etti.
     Dünya ticaret örgütünün serbest ticarete ulaşma hedefinin olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Yıldız, İki ülke serbest ticaret bölgesi kurduğunda, üçüncü ülkeyle de kurma olasılığı var. Gümrük birliği kurulduğunda ise Türkiyenin de dahil olduğu Avrupa Birliği ortak gümrük tarifesi uyguluyoruz. O yüzden ülkelerin elindeki o bağımsız yeni anlaşmalar kurmak yeteneğini elinden almış oluyor gümrük birliği. Bu önemli bir fark şeklinde konuştu.
     Dünya ticaret örgütünün birtakım kuralları olduğunu belirten Doç. Dr. Yıldız, şunları kaydetti:
     Ülkeler ortaklaşa bir tarife belirliyor. Avrupa Birliğinin gümrük tarifesi ortak. Almanyada aynı tarifeyi uyguluyor. Türkiyede aynı tarifeyi uyguluyor. Ama ülkeler birbirine asimetrik. Çünkü Türkiyenin belli sektörlerde üstünlüğü var, Almanyanın belli sektörlerde üstünlüğü var. Bu nedenle ortak tarife bulmak çok ta kolay olmuyor.
    
     Muhabir: Hasan Özkal
     Yayıncı: Mehmet Öztaş
<< Önceki Haber GAÜNde, Serbest Ticaret Bölgesi ve Gümrük Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER