Fındık zülüfü ve çay çöpünden organik

Fındık zülüfü ve çay çöpünden organik gübre üretti -Giresunda bir gübre firması, 7 yıldır sürdürdüğü Ar-Ge çalışmaları sonucunda fındık zülüfü ve çay çöpünden organik gübre üretmeyi başardı -Firma yöneticisi Karaman: Ürettiğimiz o


GİRESUN (A.A) - Gültekin Yetgin - Veysel Kara - Giresunda bir gübre firması, 7 yıldır sürdürdüğü Ar-Ge çalışmaları sonucunda fındık zülüfü ve çay çöpünden organik gübre üretmeyi başardı.
     Fındık zülüfü ve çayın üretimi esnasında meydana gelen atık çöpten üretilen organik gübreyle çoğu tarım ürünününde yüzde 50ye varan verim artışı sağlanabildiği belirtiliyor.
     Üretimi gerçekleştiren firmanın yönetim kurulu başkanı Mahmut Karaman, AA muhabirine, 7 yıl önce organik olarak beslenmenin daha dengeli olup olmadığını araştırdıklarını, araştırma sonucunda organik gübre üretimine başladıklarını anlattı.
     Ar-Ge çalışmaları sonucunda ürettikleri organik gübrenin Avrupa Birliği (AB) standartlarında olduğunu savunan Karaman, Gübreyi 3 yıl boyunca çiftçilere ücretsiz dağıttık ve olumlu sonuçlar aldık. Denemelerimizde, ürettiğimiz organik gübrenin zeytin ile kirazda yüzde 100den fazla, çayda yüzde 15 ile yüzde 40 arasında verim artışı sağladığını, fındıkta ise dökülmeyi yüzde 36, boş ve buruşukluk oranını ise yüzde 26 oranında önlediğini belirledik dedi.
    
     -Türkiyenin gübre ithalatı azalacak-
    
     Karaman, tüm zamanlı üretime başladıklarında Türkiyenin gübre ithalatının azalacağını belirterek, Türkiyede gübre ithalatı ön sıralarda geliyor. Biz bunu yaparsak Türkiye 200 bin ton daha az gübre ithal edecek demektir. Öte yandan köylünün ürünü değerlenecek ve köylü atmaya yer bulamadığı fındık zülfünü satarak gelir elde edecek diye konuştu.
     Gübre üretim tesislerinde geliştirdikleri teknolojiyle 3 saat içerisinde 10 ton gübre üretebileceklerini ifade eden Karaman, teknoloji sayesinde günlük 50 ile 60 ton gübre üretecek seviyeye ulaşacaklarını bildirdi.
     Karaman, fındık zülüfü ve çay çöpünü 3 saat içerisinde gübre haline dönüştürebildiklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Fındık zülüfü ve çay çöpünden organik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER