Fındık zararlılarıyla mücadele zamanı

Fındık zararlılarıyla mücadele zamanı -OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sullivan: -Kozalak akarları, fındıkta üretimin düşmesine neden olduğundan mart ayında mutlaka mekanik ve kimyasal mücadele yapılmalı (


SAMSUN (A.A) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahat Sullivan, kozalak akarlarının, fındıkta üretimin düşmesine neden olduğunu belirterek, mart ayında mutlaka mekanik ve kimyasal mücadele yapılması gerektiğini bildirdi.
     Sullivan AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındıkta birim alandan elde edilen verimin oldukça düşük olduğunu ifade ederek, Türkiyede fındık üretiminde verim düşüklüğüne neden olan en önemli etmen fındık kozalak akarlarıdır dedi.
     Fındık kozalak akarlarına karşı mart ayında mutlaka mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Sullivan, Fındık kozalak akarlarına karşı en etkili mücadele yöntemlerinden biri mekanik mücadeledir. Mart ayı başlarında, yapraklar henüz tam olarak açmadığı için kozalakların bahçelerde belirgin olarak görüldüğü bir dönemdir. Fındık zararlıları çok önemli ekonomik kayıplara neden olan, dallar içinde galeriler açarak yaşar ve dalların tamamen kurumasına neden olur. Bu dönemde yapraklar yeşermeye başladığı için bahçede bulunan kuru dallar kolayca fark edilir. Ergin böcekler kuruyan bu dallardan dışarı çıkmadan, bulaşma kaynağı olan dallar kesilerek, bahçeden uzaklaştırılmalı ve yakılmalıdır diye konuştu.
    
     -Fındık zararlılarında 3-4 yıldır artış görülmektedir-
    
     Mekanik mücadelenin kozalak akarlarına karşı oldukça etkili bir yöntem olduğunu anlatan Sebahat Sullivan, şunları söyledi:
     Fındık zararlılarında 3-4 yıldır artış görülmektedir. Püslerdeki ve karanfillerdeki zararlılardan dolayı püs ve karanfil kuruması görülmektedir. Püsler kuruduğu içinde yeterli tozlaşma olamaz. Bu nedenle hem yeni oluşan meyvelerde, hem de sürgün tomurcuklarında döküme neden olmaktadır. Püslerin, karanfillerin, yeni oluşan meyvelerin ve tomurcukların dökülmesi sonucu sürgünlerde uç kurusu meydana gelmektedir. Fındıklarda görülen uç kurusu zararının en büyük nedeni de fındık kozalak akarlarıdır.
     Sullivan, yapılacak mücadelede ilaçlama tekniğinin de önem taşıdığını belirterek, çiseli ve mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmaması gerektiğine dikkati çekti.
    
     Muhabir: Mehmet Kumcağız
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Fındık zararlılarıyla mücadele zamanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER