Fındık işçilerine yönelik çalışmalar

Fındık işçilerine yönelik çalışmalar


ORDU (A.A) - Ordu Valisi Orhan Düzgün, 2013 yılı fındık hasat döneminde, fındıkta çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik geçen yıl alınan tedbirler bu yıl da uygulanacak ve fındık hasadında çocuk işçiliğinin önüne geçilecek dedi.
     Her yıl fındık hasat döneminde fındık toplamak üzere Orduya gelen mevsimlik tarım işçilerinin sağlıklı ortamlarda barınmaları amacıyla oluşturulan geçici konaklama merkezlerinde verilen hizmetlerin değerlendirilmesi ve 16 yaşın altındaki çocukların çalıştırılmasının önlenmesine yönelik geçici tarım işçiliğinde çocuk işçiliğini önleme toplantısı, Ordu Valisi Orhan Düzgün başkanlığında valilik toplantı salonunda gerçekleşti.
     Toplantının ardından yazılı bir açıklama yapan Vali Düzgün, Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) kapsamında çalışmaların sürdüğünü belirtti.
     Fındık toplamak için gelen vatandaşların zorunlu insani ihtiyaçlarının karşılanması ve kentte kaldıkları süre içerisinde mümkün olduğu kadar en iyi şartlarda ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik yoğun gayret gösterildiğini ifade eden Düzgün, şunları kaydetti:
     2013 yılı fındık hasat döneminde, fındıkta çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik geçen yıl alınan tedbirler bu yılda uygulanacak ve fındık hasadında çocuk işçiliğinin önüne geçilecek. Fındık toplama işlerinde hem uluslararası hem de kendi çalışma mevzuatımıza uygun hareket edilmesi amacıyla, fındık hasadında 16 yaş ve altında işçi çalıştırılmaması yönünde geçtiğimiz yıl bir dizi tedbir alındı ve uygulandı. Fındık hasadında çocuk işçilerin çalıştırılmasını önlemek amacıyla uyarıcı afiş, döviz, ve el broşürleri bastırıldı ve tüm köy muhtarlıkları vasıtasıyla gerekli bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışması yapıldı.
     Fındık işçilerinin geçici konaklama alanlarında, tarım aracıları (dayıbaşı) ve aileler, 16 yaş ve altındaki çocuklarını bahçeye çalıştırmak için götürmemeleri konusunda uyarıldı. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü öncülüğünde, çalışma ve denetim grupları oluşturularak, fındık hasadı boyunca bahçelerde denetim yapıldı. 170 köydeki fındık bahçesinde yapılan denetimlerde, 3 bahçede çocuk işçi çalıştırdığı tespit edilen çiftçiler ve aileler için yasal işlem başlatıldı ve para cezası uygulandı. Fındık işçilerinin çocukları için oyun parkları, televizyon izleme salonu yapıldı. Valiliğimizce gerçekleştirilen proje kapsamında, eğitim ve hobi kursları açıldı. Bu yılda aynı uygulamalar sürecek.
    
     Muhabir: Hayati Akçay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Fındık işçilerine yönelik çalışmalar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER