Fındık hasadında dikkat edilmesi gerekenler

Fındık hasadında dikkat edilmesi gerekenler


TRABZON (A.A) - Üreticilerin fındığın tam hasat olgunluğuna gelmiş olmasına önem vermesi gerektiği bildirildi.
     Trabzon Ticaret Borsasından yapılan yazılı açıklamada, tam olgunlaşmadan hasat edilen fındıkların iç randımanın düşeceği ve buruşuk oranı artacağı için depolanma sürelerinin kısalacağı belirtildi.
     Açıklamada, daldan ve dalların silkelenmesiyle yere düşürülen fındıkların elle toplanmasıyla hasat edilen fındıkların harmanlamasında da kalitenin korunması için belirlenen şartlara uyulmasının hem üreticinin hem de ülke ekonomisine sağlayacağı katkının unutulmaması gerektiği vurgulandı.
     Fındık üreticisinin, fındığını pazara daha kaliteli ulaştırabilmesi, ülke fındığının hak ettiği değeri bulabilmesi ve ihracatının devamlılık göstermesi için bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Hasat mevsiminden en az 5-10 gün önce fındık bahçelerindeki yabancı otlar temizlenmeli. Bahçede bulunan ve farklı zamanlarda hasat olgunluğuna gelen farklı çeşitler, ayrı ayrı hasat edilmeli. Hasat, yerden ve fındıklar tam olgunlaştıktan sonra yapılmalı, çünkü olgunlaşmadan hasat edilen fındıklar hem çabuk bozulacak hem de randımanı düşük olacaktır. Hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere dökülen fındıklar diğerlerinin de dökülmesini beklemeden toplanmalı. Hasat edilen fındıklar jüt çuvallar içinde aynı gün harmana getirilmeli, kesinlikle naylon çuvallar içinde ve sıkışık bir vaziyette bahçede bekletilmemeli, çünkü bunun sonucunda küflenme ve çürüme başlar. Harmana getirilen zuruflu fındıklar büyük yığınlar ve kalın tabaka oluşturacak şekilde yığıp bekletilmemeli. Zuruflu fındıklar toprakla temas ettirilmemeli, yağmurdan korunmalıdır. Ancak, kızışma olmaması için de fındıkların üzerine örtülen naylon örtüler, yağmur nedeniyle uzun süre havasız bırakılmamalı.
    
     Muhabir: Meltem Yılmaz
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Fındık hasadında dikkat edilmesi gerekenler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER